Mejla

Daniel Swedin

Kinberg Batra vill urholka din välfärd

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nu ska cancersjuka utförsäkras igen

Anna Kinberg Batra vill skapa en välfärdsstat tillgänglig bara för dem som kan betala för sig.
Anna Kinberg Batra vill skapa en välfärdsstat tillgänglig bara för dem som kan betala för sig.

Anna Kinberg Batra kan inte anklagas för överdriven tydlighet. Sedan hon valdes till partiordförande i Moderaterna har hon mumlat, hummat och muttrat otydligheter på en allt mer invecklad svenska.

Partiet hon leder söker villrådigt efter en linje, en hållning, och plötsligt är det gänget kring riksdagsledamoten Finn Bengtsson som styr. Ned med decemberöverenskommelsen! Bort med Margot Wallström! Sänk regeringen! Lägg en alliansbudget och hoppas att SD röstar igenom den.

Delad välfärdsstat

Kinberg Batra mumlar vidare, oförmögen att förklara hur hon tänker och märkligt oberörd över att ständigt bli ifrågasatt av brushuvuden med riksdagsplats.

Kanske är det för dem hon författat dagens debattext i Dagens Nyheter.

Moderaterna tycker inte längre att personer med tillfälliga uppehållstillstånd ska ha rätt till välfärdstjänster och förmåner från dag ett. Nu föreslår Kinberg Batra att vi skapar en välfärdsstat som bara är tillgänglig för människor som betalat för den.

Vilka välfärdstjänster? Hur det ska gå till?

Ja, det sägs inte. Moderaterna - svenska mästare i signalpolitik - låter läsarna dra sina egna slutsatser.

– Vi vill i första hand väcka en principiell diskussion om hur man tar sig in i de svenska välfärdssystemen, säger Ulf Kristersson, Moderaternas ekonomiske talesperson, till P1 Morgon.

Driva cancersjuka i fattigdom

Jojo. Samtidigt är Moderaterna uppfriskande tydliga om att dessa välfärdssystem ska försämras för alla. Anna Kinberg Batra vill bland annat införa en till karensdag så att fler sjuka låginkomsttagare går till sitt arbete.

Dessutom vill hon återupprätta stupstocken i sjukförsäkringen så att cancersjuka återigen kan utförsäkras och drivas in i fattigdom.

Har vi hört den förut?

Att bryta upp den svenska välfärden är en klassisk moderat idé, lika slagkraftig i dag som under Fredrik Reinfeldts eller Gösta Bohmans tid. I dag är det människor på flykt, men som fått tillfälligt uppehållstillstånd, som får agera bräckjärn.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: Daniel Swedin

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.