Mejla

Daniel Swedin

Allt fler med jobb är fattiga

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nej, USA är inte Sverige och vi har inga minimilöner. Men utvecklingen – att de som är som mest utsatta på arbetsmarknaden fått det sämre – syns även här.
Nej, USA är inte Sverige och vi har inga minimilöner. Men utvecklingen – att de som är som mest utsatta på arbetsmarknaden fått det sämre – syns även här.

LEDARE

15 dollar motsvarar drygt 125 kronor. Det är också vad anställda i USA:s snabbmatsindustri och andra branscher kräver som ny lägsta timlön. På hamburgerkedjor och köpcentrum kan anställda i dag tjäna så litet som motsvarande 10 000 kronor i månaden och allt fler amerikaner inser att det inte är en rimlig situation.

I mitten av den här månaden demonstrerade tiotusentals ­arbetare och studenter i över 200 städer för en minimilön på 15 dollar i timmen. President Obamas parti, Demokraterna, står nu begrepp att göra höjd minimilön till en av nästa års heta valfrågor.

Bedrövlig läsning

Nej, USA är inte Sverige och vi har inga minimilöner.  Men utvecklingen – att de som är som mest utsatta på arbetsmarknaden fått det sämre – syns även här.

I en ny rapport från tanke­smedjan Tiden tittar man med hjälp av SCB-statistik närmare på hur fattigdomen utvecklats bland människor som faktiskt har ett arbete. Det är en bedrövlig läsning.

I dag lever 5,5 procent av alla som har ett jobb i fattigdom.

Det innebär att de varje ­månad har en inkomst under 11 300 kronor, 60 procent av en svensk medianinkomst.

Fördubbling sedan 2006

Allra värst är det för barn­familjer där mamman och pappan har ett arbetaryrke. År 2006 levde var tjugonde arbetarförälder i fattigdom. I dag är det var nionde. Bland arbetarföräldrar med utländsk bakgrund är det så illa att var fjärde är fattig. Det är en fördubbling sedan 2006.

Så där kan man fortsätta.

Men varför lönar det sig då ­inte att arbeta för en del?

Dyrare a-kassavgifter, ofrivillig deltid, försämringar i trygghetssystemen, lagändringar som gör det möjligt att stapla otrygga visstidsanställningar på varandra i evighet, eviga ­vikariat, sms-jobb och en ­politik som uppmuntrar till att ta ett jobb – i stället för rätt jobb – är några orsaker.

Borde bli en valfråga

Dessutom är ingångslönerna för många redan alldeles för ­låga, tvärtemot vad Jan Björklund och Svenskt näringsliv tror.

I USA ser working poor – de arbetande fattiga – ut att bli en valfråga. I Sverige har vi en ­regering som säger att vi om fem år ska ha Europas lägsta arbetslöshet. Det är en utmärkt ambition.

Men våra politiker borde snart säga något om sina ambitioner för människor som har arbete – men är fattiga ändå.

Av: 

Daniel Swedin

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Jan Björklund

Arbetsmarknadspolitik

Daniel Swedin