ÅSIKT

Finansministern måste se de funktionshindrade

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
1 av 5
Lagen om stöd och service till funktionshindrade, LSS, inrättades för att ge de funktionshindrade ett självständigt liv.

avEva Franchell

LEDARE

Det fanns en tid då finansministrar pratade om personer.

Särskilt socialdemokratiska finansministrar såg människorna bakom besluten. Gunnar Sträng mindes hur hans egna syskon dog i lungsot. För honom var det självklart att driva igenom den allmänna sjukförsäkringen. Han drev igenom föräldraförsäkringen som sedan utökades av Kjell-Olof Feldt som pratade om kvinnors jämställdhet.

Göran Persson kanske var något gubbigare när han pratade om en vårkappa till frun, men medan han genomförde århundradets besparingsprogram återkom han hela tiden till de människor som drabbades.

Magdalena Andersson däremot, hon pratar bara om pengar.

Assistans

Den senaste tiden har hon till exempel upprepat att assistansersättningen kostar för mycket och så kan det vara. Ersättningen till funktionshindrade beräknas i år kosta 30 miljarder kronor.

– Vi måste få ner kostnaderna, säger hon.

– Vi måste dämpa kostnadsökningarna.

Hon hänvisar till den nya flyktingsituationen, hon ställer två svaga grupper mot varandra men hänvisar bara till kostnaderna. Varför pratar hon inte om människorna, om flyktingarna och de funktionshindrade?

Klä på sig

De personer som beviljats assistans har en svår funktionsnedsättning. De behöver hjälp för att klara sina grundläggande behov som att tvätta sig, klä sig, äta mat och gå på toaletten. I Sverige finns 16 000 personer som får assistansersättning men som i takt med åtstramningarna nu berövas sin frihet. Det är inte svårt att hitta exemplen.

SVT berättar till exempel om Arne Ivarsson som är svårt sjuk i parkinson. Han kan inte förflytta sig själv, är periodvis helt lam i armar och händer, men Försäkringskassan har meddelat att han numera bara kan få assistanshjälp fram till halv tre på dagarna. Sedan är det antagligen tänkt att hemtjänsten ska stoppa honom i säng.

6-åring

Göteborgs-Posten berättar om 6-årige Elias Kowar som inte kan andas själv. Tidigare har assistenter vakat över hans andning på nätterna, men Försäkringskassan menar att Elias inte kan få fortsatt assistans eftersom han inte har några psykiska besvär. Från full assistans till ingen, det handlar om en 6-årig kille och frågan är vem som nu ska vaka över hans andning?

Svaret är givet, det blir mamma eller pappa som får sluta jobba. Otaliga anhöriga kan vittna om hur de nu tvingas kämpa dygnet runt, året runt. Lagen om stöd och service till funktionshindrade, LSS, inrättades för att ge de funktionshindrade ett självständigt liv. Den skulle avlasta anhöriga som i stället kunde jobba och betala skatt.

Om det finns fusk inom systemet är det bedrägerierna som ska beivras. Men om det är de funktionshindrade som anses för dyra, då är det deras livsvillkor debatten måste handla om.

ARTIKELN HANDLAR OM