ÅSIKT

Moderaterna som behöver en haverikommission

Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYR≈N
LEDARE

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nya Karolinska sjukhuset blir bara dyrare. Nu måste sjukhuset betala ytterligare fem miljoner kronor för att byta ut personalens operationskläder.
Nya Karolinskas uttalade mål har ju hela tiden varit att ge den bästa vården i världen. Man har velat skapa det renaste sjukhuset någonsin och därför utrustades personalen med nya och extra täta operationskläder.

Man kan nästan likna dem med plastfilm, konstaterar Johan Styrud, ordförande Stockholms läkarförening, i en SVT-intervju.

Personalen blev sjuk

Personalen blev sjuk av plasten. Kläderna orsakade astma och allergier och nu måste sjukhuset skaffa in nya kläder i ett kroppsvänligare material. Detta kräver dock att sjukhuset gör ett tilläggsavtal och därmed har operationskläderna blivit den nya dörren, om ni minns den dörr som kostade 1,2 miljoner att byta ut.

Nya Karolinska är redan världens dyraste sjukhus. Fram till 2040 beräknas det kosta 61,4 miljarder kronor, men kostnaderna stannar inte där. Tilläggsavtal om nya dörrar och nya kläder driver hela tiden upp kostnaderna. De nya operationskläderna kommer att kosta flera miljoner och även de pengarna kommer att tas från vården av de sjuka.

Utred Moderaterna i stället

Men Alliansen tänkte knappast på patienterna när man valde att satsa på den OPS-lösning som innebar att privata företag skulle stå för bygge och drift av sjukhuset. Alliansen ville till varje pris hitta en marknadslösning och det fick man. Den moderata ledningen har med hjälp av inhyrda konsulter drivit på det privata bygget och prislappen blir bara dyrare.
Fem miljoner för nya arbetskläder. Det är inte Nya Karolinska som behöver en haverikommission, det är Moderaterna som borde utredas för sitt gränslösa slöseri med skattemedel.

ARTIKELN HANDLAR OM