ÅSIKT

De sjuka får betala för systemskiftet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Foto: Pontus Lundahl/TT
Man måste ha pengar för att ha råd att vara sjuk, skriver Daniel Swedin.

avDaniel Swedin

LEDARE

Man måste ha en hyfsad inkomst och vara frisk för att kunna bli sjuk i Sverige. Det är effekten av det tysta systemskifte som pågått under det senaste decenniet.

För, ja, det är något som har hänt i Sverige.

Den faktiska ersättningsnivån i sjukförsäkringen har sjunkit och maxtiden för ersättningen har blivit allt kortare.

En av de viktigaste förklaringarna är att Moderaterna skulle ha råd att sänka skatterna med över 140 miljarder. Jobbskatteavdragen - som inte gäller för arbetslösa eller sjukskrivna - har dessutom gjort att ersättningsnivåerna sänkts ytterligare i förhållande till lönen.

De massiva skattesänkningarna har i praktiken gått ut över välfärden. Skatterna är nu så låga att vi inte har råd med bra sjukvård eller äldreomsorg för alla. Och när svensk medelklass insåg detta fick vi något annat: privata sjukvårdsförsäkringar som man tecknar privat eller genom sin fackliga organisation.

I dag har var tionde svensk i arbetsför ålder en privat sjukvårdsförsäkring, enligt ekonomen John Lapidus. Det innebär i praktiken att de köper sig före i sjukvårdskön, går förbi och tränger undan folk som bättre behöver vård.

Det strider mot hälso- och sjukvårdslagen och idealet om vård efter behov sätts helt ur spel.

Men det är inte bara en gräddfil till vård man kan köpa. När de offentligt finansierade trygghetssystemen går på knäna köper allt fler kompletterande försäkringar för sjukdom eller skador.

Poängen med allmänna försäkringar är att ingen kan nekas eller tvingas till högre premie för att hon har en medfödd sjukdom eller jobbar i ett yrke där risken för arbetsskador är hög.

Grunden för sjukförsäkringen har varit att alla ska kunna känna trygghet och att alla ska vara med och bidra genom skatten. Och eftersom alla får den trygghet en socialförsäkring ger har det varit lätt att argumentera för varför alla också ska vara med och betala.

Men så fungerar det alltså inte riktigt längre.

När allt fler måste betala sin egen försäkring för att få sjukvård eller för att få trygghet vid sjukdom så kommer de till slut att fråga sig varför de också ska betala skatt.

Det borde oroa mer och det borde oroa fler, inte minst de fackförbund som erbjuder privata sjukvårdsförsäkringar och de politiker som säger sig stå upp för en gemensamt finansierad trygghet.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

ARTIKELN HANDLAR OM