ÅSIKT

Stefan Löfven vill ha ett stolt Sverige

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ledarredaktionens snabbguide
till årets regeringsförklaring

I sin andra regeringsförklaring slog statsminister Stefan Löfven ut att Sverige ska vara ett land att vara stolt över.

Väntar man på braskande politiknyheter är det kanske inte i en regeringsförklaring man ska leta. Det mesta från budgetförhandlingarna mellan S, MP och V har ju redan prånglats ut - även om mycket ändå försvunnit eller glömts bland rubriker om flyktingkrisen.

Strax innan riksmötet öppnades i dag skickade Kulturdepartementet ut pressmeddelanden om att fri entré införs på de statliga museerna och att man satsar 25 miljoner på biografer utanför storstäderna.

Så kan man ju göra om man vill ha uppmärksamhet.

Men huvudpersonen för dagen var, trots allt, statsministern. Det här var väsentligheterna från Stefan Löfvens regeringsförklaring, ur ledarredaktionens perspektiv.

Nyheter och nya ord

Jobbupphandling. Industrikansler. Hållbar frihet. Innovationskatapult. Jobbagenda. Team Sweden.

Med Stefan Löfven som S-ledare har vi fått lära oss en hel del nya glosor. Sedan han blev statsminister har kreativiteten inte klingat av. I somras lanserade Löfven "utvecklingsmoral" som ett begrepp som ska beskriva hans politiska projekt.

I dag kanske vi mest väntade oss nya ministernamn snarare än nya begrepp, men det fick vi inte. I stället återlanserade Löfven sin idé på en stor konferens kring hur nyanlända snabbare ska komma in i samhället. Namnet? "Sverige tillsammans".

Och det - att vi gör saker tillammans och för varandra - får nog sägas vara den övergripande inriktningen för Stefan Löfvens andra regeringsförklaring. Så får vi ett land att vara stolt över, menade statsministern.

Det kanske är ett utslag av utvecklingsmoralen.

Sverige tillsammans

Utrikespolitiken fick på sätt och vis ovanligt stort utrymme, från traditionella fraser om att den militära alliansfriheten tjänar oss väl till fördömanden av Rysslands angrepp på Ukraina, Bashar al-Assad och Islamiska staten.

Konkret ligger linjen fast från regeringens första år i utrikespolitiken. Löfven avhöll sig från överraskningar som förra årets erkännande av Palestina.

Den stora strategiska utmaningen är flyktingmottagandet. Sverige ska fortsätta vara en moralisk stormakt och budskapet. Däremot vill statsministern samla alla goda krafter genom satsningen "Sverige tillsammans" för att förbättra själva mottagandet i landet.

Situationen är allas ansvar, inget land i EU och ingen kommun i Sverige ska tillåtas smita undan.

Klimatet

Under flera år har miljöarbetet prioriterats ner, sa Stefan Löfven och aviserade en mer ambitiös klimatpolitik.

Vi ser fram emot den.

Hittills har vi inte riktigt sett prov på de ambitionerna, men i sin regeringsförklaring nämnde statsministern klimathotet i var och varannan mening. Kanske berodde det på den gröna regeringspartnern, men givetvis är det alldeles utmärkt att klimatet får så stor del i regeringens programförklaring. Målsättningarna är goda, Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer. Tåget ska vara snabbare än bilen och billigare än flyget.

Stefan Löfven lovade ett "klimatkliv" för mer investeringar i klimatomställningen, fler energismarta hus och att Sverige ska vara drivande på FN:s klimatmöte i Paris senare i år. Det är bra, men det kräver en skärpning av Sveriges ganska försiktiga hållning i klimatförhandlingarna.

Jobben

Grunden i regeringens politik för lägre arbetslöshet känns igen från regeringsförklaringen för ett år sedan. Löfven gillar formuleringar som forskning, innovationer och riskkapital. Det innovationsråd som utlovades för ett år sedan är nu på plats.

Fas 3 är på väg att avvecklas, 90-dagarsgarantin ska genomföras och upphandlingar ska bidra till arbete för långtidsarbetslösa.

Ändå är kanske nyckelorden lånade av tidigare socialdemokrater, matchning på arbetsmarknaden och ett kunskapslyft.

Välfärden

Den psykiska ohälsan bland barn och unga ska motverkas. Mobbning, hat och hot ska motverkas både i skolan och på nätet. Stefan Löfven lovar att den nedrustade skolhälsan ska byggas upp igen.

Hälsoklyftan mellan fattiga och rika ska slutas inom en generation. Det är ambitiöst, men viktigt i ett land där det skiljer fem år i medellivslängd.

Regeringen satsar på cancersjukvården, förlossningsvården och äldreomsorgen. Stefan Löfven aviserade också en satsning på kvinnors hälsa, vilket kan behövas när kvinnor fortfarande får sämre vård än män.

Skolan

Klasserna ska bli mindre, liksom barngrupperna i förskolan. Elevhälsan ska få mer resurser och fler lärare ska utbildas i specialpedagogik. Skriva-räknagarantin är tillbaka från regeringsförklaringen för ett år sedan.

Ändå är grunden för regeringens skolpolitik egentligen en lärarpolitik. Det är till lärarna, eller egentligen till lärarnas löner, som de stora pengarna riktas. Den enda gång Stefan Löfven använde ordet kronor var när han talade om de tre miljarder som ska höja lärarlönerna.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Ledarredaktionen

ARTIKELN HANDLAR OM