ÅSIKT

Sverige ska inte tappa bort barn

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

800 flyktingbarn är försvunna. Lever de? Sitter de fastkedjade i någons källare? Polisen letar inte ens.

Försvunna barn Enligt Expo, som gått igenom protester och attacker mot flyktingar mellan från 2010 och 2012, riktas dessa i allt högre utsträckning mot just ensamkommande flyktingbarn. Av 58 incidenter drabbade 39 just den gruppen. Nu visar nya uppgifter att 800 barn försvunnit de senaste sex åren.

"En skriver att kristallnatten rycker närmare. (...) Flera uppmanar grannarna att bränna ner boendet."

Journalisterna Jens Mikkelsen och Katia Wagner beskriver i boken "De förlorade barnen" reaktionerna på nätforumet Flashback efter att Malmö kommun genom Attendo hyrt in sig i vandrarhemmet i Hököpinge i Vellinge kommun. I vandrarhemmet skulle ett trettiotal ensamkommande flyktingbarn placeras.

Vellinge styrs av Moderaterna och har i alla år vägrat ta emot flyktingar. Därför blev reaktionerna starka. Man vill ju inte ha utlänningarna där, ändå kommer de.

Attacker mot barn

Enligt data från World Value Survey som studerar hur värderingar ser ut i olika delar av världen tillhör Sverige de allra mest toleranta länderna. Färre än fem procent svarar att de inte vill ha "personer av annan ras" som grannar. I Indien och Hongkong är det över 40 procent.

Men för många ensamkommande barn och unga är det första mötet med Sverige rena mardrömmen. Enligt Expo, som gått igenom protester och attacker mot flyktingar mellan från 2010 och 2012, riktas dessa i allt högre utsträckning mot just ensamkommande flyktingbarn. Av 58 incidenter drabbade 39 just den gruppen.

800 barn försvunna

Som Sveriges radios ekoredaktion avslöjar i dag är läget för de ensamkommande barnen och ungdomarna egentligen värre än vad som varit känt tidigare. På sex år har nästan 1200 flyktingbarn helt enkelt försvunnit i Sverige. Ekot stödjer sig på uppgifter från "De förlorade barnen".

Jens Mikkelsen och Katia Wagner försöker i boken spåra upp de försvunna barnen. Det visar sig då att polisen inte ens försökt hitta dem, om inte de är föremål för utvisning. 800 av barnen är fortfarande borta.

Tankarna går till Cleveland

Tankarna går osökt till Amanda Berry från Cleveland i USA, som tillsammans med sina två olyckssystrar, Gina deJesus och Michelle Knight, satt fastkedjade i källaren hos en 52-årig man.

Svenska myndigheter har alltså tappat bort 800 barn, som polisen inte ens letar efter eftersom de är flyktingar. Var finns de? Fastkedjade i någons källare? Offer för trafficking? Lever de?

Att svenska myndigheter svarar: "vet inte" på de frågorna är inget mindre än en skandal.

Så här dåligt kan inte det svenska flyktingmottagandet få fungera. I Sverige tappar vi inte bort barn. Punkt.

avAnders Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM