Daniel Swedin

Fattiga får betala de rikas läxhjälp

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Bakläxa till regeringen De välbeställda föräldrarna köper skolframgångar åt sina barn – för våra gemensamma resurser. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Bakläxa till regeringen De välbeställda föräldrarna köper skolframgångar åt sina barn – för våra gemensamma resurser. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

3 september 2012. Skolan

För runt 2 000 kronor i månaden kan en ung kille eller tjej komma hem till dig och plugga med dina barn.

Det är ett erbjudande som lockar många föräldrar. Branschen för läxhjälp växer så att det knakar.

Förklaringen till branschens framgångar är rut-avdraget.

I dag får man skatterabatt för läxhjälp om det sker i samband med barnpassning. Men det har rått tveksamheter om vad som gäller om någon hjälper till bara med läxhjälpen.

Får göra avdrag

Nu vill Anders Borg och regeringen att systemet ska utvidgas. I en promemoria från finansdepartementet säger man uttryckligen att man ska kunna göra avdrag för läxhjälp.

Det kommer att kosta staten ytterligare 30 miljoner kronor, varje år. Samtidigt skär många kommuner ner i sina skolbudgetar, lärartätheten sjunker och klasserna blir större.

Skolan ska ge alla barn, oavsett vem man är, en bra utbildning. Därför har skolan uppdraget att jämna ut skillnader som beror på föräldrarnas utbildning, bakgrund eller ställning på arbetsmarknaden.

Klyftorna växer

Så fungerar det inte längre. Sverige sjunker som en sten i de flesta kunskapsmätningar och enligt Skolverket faller både de genomsnittliga resultaten och utbildningens likvärdighet.

Skolan möter inte elevernas behov under lektionstid.

Om allt mer av studierna sker utanför skoltid växer klyftorna.

Det bekräftas i studier från Skolverket.

Myndigheten visar att läxorna ökar segregationen eftersom det stöd och de kunskaper som finns i elevernas hem blir allt viktigare för möjligheten att klara skolan.

Skattesubventionerad privat läxhjälp kommer att förstärka den effekten. För att över huvud taget få göra rut-avdrag måste man ha en viss inkomst.

Personer med små inkomster kan inte ens göra avdraget.

Människor med goda inkomster – och ofta med hög utbildning – får däremot halva kostnaden betald av staten.

Köper framgång

Regeringen låter välbeställda föräldrar köpa skolframgångar åt sina barn – för våra gemensamma resurser.

Att föräldrars utbildning och ekonomi får större betydelse för elevernas resultat är ett tecken på att skolan inte längre klarar sitt uppdrag.

Att läxhjälpsföretag berikar sig på skattepengar är ett tecken på att vi har en regering som vill lösa det genom guvernanter och tutorer, inte genom att skapa världens bästa skola.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN