Anders Lindberg

Nazister går på våra gator

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Tredje största parti Anhängare av det ungerska extremistpartiet Jobbik protesterar i Budapest. I måndags föreslog Márton Gyöngyösi från partiet att listor på judar som är en ”nationell säkerhetsrisk” borde upprättas.
Tredje största parti Anhängare av det ungerska extremistpartiet Jobbik protesterar i Budapest. I måndags föreslog Márton Gyöngyösi från partiet att listor på judar som är en ”nationell säkerhetsrisk” borde upprättas.

I måndags föreslog Márton Gyöngyösi från det ungerska extremistpartiet Jobbik att listor på judar som är en ”nationell ­säkerhetsrisk” borde upprättas.

Jobbik är Ungerns tredje största parti och Márton Gyöngyösi är bland annat utrikespolitisk talesperson. Jobbik bildades 2003, men har rötter i den fascistiska Pilkorsrörelsen som under andra världskriget bland annat hjälpte de tyska nazisterna att förfölja judar. Över en halv miljon ungerska judar mördades under förintelsen.

Terroriserar minoriteter

Jag träffade Márton Gyöngyösi i Budapest för några veckor sedan. Han är en mycket slipad politiker och påminner en del om Jimmie Åkesson. En välpolerad och trevlig yta döljer något helt annat.

Jobbiks ledare, Gábor Vona, har även grundat den paramilitära rörelsen Magyar Garda, Ungerska gardet, för att terrorisera minoriteter och meningsmotståndare. Rörelsen är förbjuden, men mindre grupper fortsätter terrorn i samma anda.

Sprids fördomar om judar

I dag är det 30 november. Även i Sverige marscherar nazister på gatorna i dag, för att hylla ”hjältekonungen” Karl XII. Willy Silberstein från Svenska kommittén mot antisemitism varnade i veckan i en artikel i Expressen för att antisemitismen håller på att bli rumsren i Sverige.

I spåren av konflikten mellan israeler och palestinier sprids fördomar även om judar och muslimer i Sverige, människor som inte på något sätt har ansvar för det som händer i Mellanöstern. Urgamla antisemitiska myter, som att judarna styr världen i det fördolda, vävs samman med fullt rimlig kritik av Israels regering.

Vårt samhälles immunförsvar mot antisemitiska idéer verkar bli sämre i takt med att vi glömmer vår historia.

Wallenberg hade fyllt 100

Framför Sveriges ambassad i Budapest står en av Raoul Wallenbergs bilar uppställd. 1944 räddade han tiotusentals judar undan förintelsen i just Budapest. I år är det 100 år sedan han föddes, i maj hällde någon grisblod på hans minnesmärke i staden.

Den spanske filosofen George Santayana konstaterade en gång att: ”De som inte kommer ihåg det förflutna är dömda att återupprepa det.”

Botemedlet är kunskap om antisemitismens idéer och vilka konsekvenser de har fått genom historien.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ämnen i artikeln