Mejla

Ingvar Persson

Sverige förtjänar en bättre a-kassa

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Mot nya höjder Snart presenterar Socialdemokraterna svaret på Borgs budget. Magdalena Andersson (S) har gjort klart att de tänker ta en debatt om a-kassan.
Mot nya höjder Snart presenterar Socialdemokraterna svaret på Borgs budget. Magdalena Andersson (S) har gjort klart att de tänker ta en debatt om a-kassan.

1 OKTOBER 2012. A-kassan

På torsdag ska Magdalena Andersson presentera Socialdemokraternas svar på Anders Borgs budget. Borg försökte ju lägga en våt filt av enighet över hela det politiska landskapet.

Hela det politiska landskapet?

Nej, Fas 3 och sjukförsäkringen finns ju kvar som tviste­frågor, och på åtminstone ett – inte så litet – område har Borg faktiskt blåst till strid. Det handlar om a-kassan. Här är finansministern orubblig.

I går gjorde Andersson klart att det är en debatt social­demokraterna tänker ta.

400 000 lämnade

Efter sex år kan vi summera Anders Borgs politik för a-kassan och konstatera att den skapat otrygghet och osäkerhet. Ersättningens högsta nivåer har inte höjts på tio år. Knappt var femte av de försäkrade får en inkomstrelaterad ersättning på 80 procent av den tidigare lönen.

När avgifterna höjdes 2007 lämnade nästan 400 000 människor a-kassan. Andelen försäkrade har rasat.

Samtidigt stiger kommunernas kostnader för socialbidrag stadigt.

Det är inget Borg borde vara stolt över.

Socialdemokraterna har också anledning att ifrågasätta Borgs sätt att räkna.

För Borg – och hans hejarklack på borgerliga ledarsidor – är saken enkel. A-kassan gör de arbetslösa lite lata. Det får dem att söka färre jobb och ställa högre krav.

I verkligheten är det lite krångligare. Ingen påstår att det saknas arbetssökande i Sverige i dag, 224 000 öppet arbetslösa enligt Arbetsförmedlingens senaste siffror.

Däremot saknas det arbets­lösa med rätt kunskaper och rätt erfarenhet för att ta de jobb som faktiskt finns. I augusti anmäldes 50 000 lediga platser till Arbetsförmedlingen.

Eftersom taken i a-kassan är så låga tvingas arbetslösa som har yrkeskunnande, utbildning och erfarenhet dessutom sänka sina förväntningar på nästa jobb. Det är själva avsikten.

Därmed försvinner deras kompetens i realiteten från arbetsmarknaden, precis som ett antal jobb som någon med mindre erfarenhet skulle ha klarat. En höjning av taken i a-kassan skulle inte öka arbetslösheten, men den skulle förbättra matchningen.

Borg har misslyckats

Borgs syn på a-kassan innebär också att anställda i sektorer som omvandlas eller konkurrerar bestraffas. Först med en högre avgift till a-kassan, sedan genom att i praktiken stängas ute från de extra inkomstförsäkringar som har blivit allt vanligare.

Det bygger inte Sverige starkt.

Anders Borg har misslyckats med a-kassan. Det är bra att Magdalena Andersson tänker utmana honom.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN