Anders Lindberg

Bildt bör bryta Gazatystnaden

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Vi kräver att Carl Bildt nu kallar upp Greklands ­ambassadör och framför en stark protest från Sverige.”­ Åsa Romson, språkrör för Miljöpartiet är arg. Hon har nyligen ­talat i telefon med Jabar Amin, riksdagsledamot från Miljöpartiet, som ­befinner sig på Ship to Gaza.
 

Läget är lite oklart, men Grekland verkar ha för avsikt att med tvång hålla kvar de skepp som har tänkt avsegla mot Gaza.

Samtidigt är världen tyst.

Sverige protesterar inte mot att svenska medborgares fri- och rättig­heter kränks när Grekland hindrar deras fria rörlighet. När deras mänskliga rättighet att agera politiskt för det de tror på begränsas.

EU protesterar inte när en medlemsstat, i strid mot andan i EU:s fördrag och internationell rätt, hindrar skepp att lämna landet och ge sig ut på internationellt vatten.

Grekland har politiska synpunkter på vart skepp från andra länder ska åka. Det har de ingen rätt att ha.
 

Miljöpartiet kräver nu att Sverige officiellt ska agera och klargöra att Greklands agerande inte är acceptabelt. Att Sverige ska stå upp för fri rörlighet på haven och för den internationella ­rätten.

Det är ett mycket rimligt krav. Carl Bildts tystnad är pinsam.

Tidigare har även försvarsutskottets ordförande Peter Hultqvist (S) varit tydlig och krävt besked av Bildt. Men från Alliansen är det tyst.

Fler borde protestera mot att Israel i praktiken lagt ut den olagliga blockaden av Gaza på entrepenad till Grekland. Och även de som inte håller med Ship to ­Gaza i sak borde värna deras rätt att agera­ ­politiskt.

Det framstår allt mer som om det skett ett fult diplomatiskt spel på högsta nivå där bland annat Sverige gett sitt medgivande till det som nu sker.

Vad är annars förklaringen till att regeringen inte protesterar när svenska medborgares rättigheter kränks och folkrätten undergrävs?

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN