Nej till fler reaktorer

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

sveriges framtid? Vi har blivit ett testland för kärnteknik. Under tiden jobbar kärnkraftslobbyn för nya reaktorer och Sverige kan till och med bli bas för en serietillverkning av nya kraftverk för export. Bilden visar reaktorerna i Temelin i Tjeckien.
Foto: ap
sveriges framtid? Vi har blivit ett testland för kärnteknik. Under tiden jobbar kärnkraftslobbyn för nya reaktorer och Sverige kan till och med bli bas för en serietillverkning av nya kraftverk för export. Bilden visar reaktorerna i Temelin i Tjeckien.

5 JANUARI 2011. Kärnkraften

Nu kommer kärnkraftsindustrin att kräva nya reaktorer.

De senaste dagarnas rapportering om den usla svenska kärnkraften kommer som på beställning för kraftbolagen.

De svenska reaktorerna har haft flest snabbstopp i hela världen. Under 2009 utnyttjades de tio svenska reaktorerna till bara 63 procent av sin kapacitet.

Verken lappas ihop

Ingen annanstans har så många gamla kärnkraftverk uppgraderats och moderniserats trots att man egentligen inte vet om det går. Inte i något annat europeiskt land har så många gamla reaktorer klappat ihop och lappats ihop. Frågan är hur länge man kan hålla de svenska kärnkraftsverken vid liv innan de blir direkt livsfarliga.

– Det har inte gjorts de här stora moderniseringarna någon annanstans i hela världen. Och det fanns inget facit, säger Vattenfalls kärnkraftschef Mats Ladeborn­ ödesmättat i Svt.

Vill bygga nytt

Han ifrågasätter de gamla reaktorerna och banar därmed väg för de två nya reaktorer som Vattenfall vill bygga tillsammans med ÅF, miljardkontraktet är redan undertecknat.

Vattenfall vill satsa vidare på den teknik som man egentligen inte behärskar.

Om tre månader ska Svensk kärnbränslehantering, SKB, lämna in sin ansökan om att få bygga slutförvar för radioaktivt avfall. Metoden är omstridd, frågan är om rören av koppar kan korrodera och frätas sönder under de 100 000 år de ska hålla. Trots att forskningen fortfarande pågår planerar SKB att lämna in sin ansökan.

Man vill gräva ner avfallet trots en osäker teknik.

Sverige har blivit ett testland för kärnteknik. Eller som en underleverantör beskriver det anonymt i SVT:s nyhetsdokumentär Kärnkraftsfiaskot:

– Sverige är ett land där man kan testa saker, där det finns möjligheter att göra saker som man inte kan göra någon annan stans. Det finns få politiska eller opinionsmässiga begränsningar. Så därför testar kärnkraftsindustrin hur långt man kan komma och ser hur det går.

Många intresserade

Under tiden jobbar kärnkraftslobbyn för nya reaktorer. Sverige kan till och med bli bas för en serietillverkning av nya kärnkraftverk för export, skriver Dagens Industri. Det är den amerikansk-japanska energijätten GE Hitachi som funderar på att etablera tillverkning.

Många länder är intresserade av kärnteknik, till exempel bjöd Iran i går in Kina, Ryssland och EU att besöka de iranska kärnenergianläggningarna. Man hävdar väl att de är fredliga.

Sverige har redan byggt upp en vapenindustri. Nu får man inte bygga en andra.

EF

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.