Reinfeldts ångest stavas Mats Odell

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

4 oktober 2011 KD-krisen

– För tio år sedan hade vi en partiledare som svarade ja på frågan om Jesus kan gå på vattnet. I dag är det nog bara Mats Odell som vågar stå för det.

Annelie Enochson (KD) analyserade

i somras Kristdemokraternas problem.

I går stod samme Odell på en presskonferens och utmande Göran Hägglund om makten i Kristdemokraterna. Med sig har han stöd från två väldigt olika grupper inom partiet.

Den ena gruppen är den kristna höger som Annelie Enochson är en del av.

Sakpolitiskt har de utvecklats till en slags underlivshöger besatta av vem som gör vad i sängkammaren.

Drömmer om moderatfrågor

Den andra gruppen drömmer om en kristdemokrati som tar över de gamla Moderaternas frågor och väljare.

I helgen skrev de båda falangerna en artikel i Svenska Dagbladet där de

gemensamt krävde Göran Hägglunds

avgång.

Någon alternativ politik finns däremot inte. I artikeln samlas både de som var upprörda över att Kristdemokraterna deltog i Pride och de som själva deltog i Pride.

Oppositionen saknar även stöd bland Kristdemokraternas distrikt. Bara Uppsaladistriktet och Stockholms län kräver Hägglunds avgång.

Livets Ords politiska gren

Kristdemokraterna i Uppsala är dessutom i praktiken församlingen Livets Ords politiska gren. Något som knappast gynnar Odell.

Förmodligen kommer även Norra Älvsborg kräva Hägglunds avgång.

Distriktet är bas åt Gunilla Gomér, ordförande för de extrema abortmotståndarna i organisationen Ja till Livet. Möjligen får hon med sig även Södra Älvsborg.

Men det samlar ändå bara 4 av 26

partidistrikt. Som uppror betraktat är det svagt.

I valberedningen ser det ungefär lika illa ut för Mats Odell. Ledamöterna kommer främst från distrikt som backar upp Hägglund.

Fula metoder smittar

Återstår att förstöra för partiledningen via medierna. Detta är oppositionen inom Kristdemokraterna mästare på och det har onekligen skapat ett visst tumult.

Taktiken är att partiet förr eller senare tröttnar på bråken och sparkar Hägglund. Det kan fungera. Om man är tillräckligt mycket rättshaverist brukar vanliga människor till slut tröttna och gå hem.

Fredrik Reinfeldt borde ligga sömnlös över det som händer i Kristdemokraterna. Inte för att han egentligen bryr sig om att de åker ur riksdagen. Men för att fula metoder och mygel smittar och tar energi från regeringsarbetet.

Dessutom är Mats Odell känd för att hålla med den han pratade med senast. Att han nu omger sig med abortmotståndare och kristen höger kan därför sluta hur illa som helst.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.