Ledare

Tufft prov direkt för Annie Lööf

Av: 

Ingvar Persson

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Om två år lägger Volvo personvagnar ner fabriken i Uddevalla. De 600 anställda förlorar sina jobb, men erbjuds att flytta till någon annan av företagets anläggningar. För Annie Lööf, som just börjat som chef för näringsdepartementet, är det en påminnelse om vad det är för ett jobb hon har tagit.
Fabriken i Uddevalla bygger utmärkta bilar, men inte tillräckligt många. På den stenhårda världsmarknaden för personbilar anser sig företagsledningen inte ha råd att driva den vidare. För Volvo som de senaste åren gått igenom den globala industrikrisen, fått nya ägare och startat en expansion i Kina är det knappast ett dramatiskt beslut. I synnerhet som Uddevallafabriken ofta har betraktats som en främmande fågel i företaget.
För Uddevalla är däremot beskedet dramatiskt. Det är ett av skälen till att vi har en näringspolitik, och en näringsminister. En del av de anställda kommer säkert att anta erbjudandet om jobb på andra Volvofabriker. Deras kompetens är välkommen, enligt Volvochefen Stefan Jacoby. För Uddevalla som ort innebär det färre invånare, och färre skattebetalare. Andra kommer inte att kunna flytta eller pendla. Familj och tusen andra saker kan göra det omöjligt. De behöver ett nytt jobb i ett Västsverige som redan drabbats hårt av industrikrisen.
Alla krafter kommer att behöva samverka för att hantera nedläggningen av Uddevalla-fabriken, men det är näringsdepartementet, och näringsministern, som måste fungera som samordnare, i alla fall på den nationella nivån.

Det är Annie Lööf som måste visa att hon klarar jobbet.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!