Sigtuna ska inte skylla ifrån sig

avEva Franchell

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

På Sigtuna kommuns hemsida ligger en bild på ett brinnande ljus.
"En tragisk händelse som chockat hela kommunen", står det i rubriken under ljuset.
Det är kommunens trygghetschef Eva Hamberg som sammanfattar mordet på två små pojkar. Antagligen är det kommunens pr-ansvariga som bestämt att texten ska läggas ut på nätet. Pr-människor brukar ju säga att man ska berätta allt.

För kommunen beskriver på sin hemsida hela det förfärliga händelseförloppet i varenda plågsam detalj. Är det en kommuns ansvar? Att berätta att pojkarnas mamma inte svarade i telefonen den 30 augusti?
Är det en kommuns ansvar att dag för dag redogöra för några invånares tragiska levnadsförhållanden?
Nej, kommunen har lagt ut den här texten för att skydda sig själv: Titta, vi har gjort allting rätt. Det var mamman som inte svarade.
I själva verket vet vi att kommunen inte alls tog sitt ansvar.
 

Tevin, 8 år, och Elias, 4 år, kom inte till skolan, inte till förskolan. Deras mamma hade inga pengar, hon hamnade i kris, sökte förgäves socialbidrag och till slut ska elen ha stängts av hemma hos pojkarna. Men trots alla signaler föll familjen rakt igenom de kommunala skyddssystemen.
En före detta anställd säger att Socialförvaltningen i Sigtuna saknar moral. Att den ifrågasätter anmälningar i stället för att utreda.
Barnombudsmannen konstaterar också att Sigtuna kommun inte har några rutiner för att skydda barn som far illa.
Men kommunens trygghetschef lägger ansvaret på "civilsamhället". Det är klart att vi alla har ett ansvar för att larma om vi ser att barn far illa.

Men Sigtuna kommun ska inte skylla ifrån sig. Vi väljer politiker och betalar deras löner och arvoden för att de ska bygga ett tryggt samhälle åt oss. Vi betalar för en socialtjänst därför att vi månar om våra medmänniskor. För att vi vill att varenda unge ska känna sig trygg vilka föräldrar de än har.
Nu på fredagseftermiddagen blev det klart att Socialstyrelsen kommer att granska hur socialförvaltningen i Sigtuna hanterar ärenden som gäller barn. Skolinspektionen kommer också att syna Sigtunas rutiner för skolpliktsbevakning.
Kommunen tjänar ingenting på att publicera den tragiska informationen om Tevin, Elias och deras mamma på sin hemsida. I stället borde kommunen lägga all kraft på att försäkra sig om att denna tragik aldrig ska kunna upprepas.

Publicerad: