ÅSIKT

Moderater bryr sig bara om storstäder

Vill inte betala till utjämningssystemet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

avJonna Sima

LEDARE

Foto: Ola Axman / AFTONBLADET / 85525
Irene Svenonius längst till vänster med moderattopparna Anna König Järlmyr (Stockholms stad) och partiledare Ulf Kristersson.

När Moderaternas landstingsråd Irene Svenonius intervjuades i Studio Ett i P1 i måndags sa hon att resten av landet måste sluta se Stockholms läns invånare som en bankomat som man plockar pengar från varje gång det behövs.
Detta kommer alltså från samma person som ligger bakom fiaskobygget Nya Karolinska. Världens dyraste universitetssjukhus som varit kantat av skandaler och kostat skattebetalarna mer än 60 miljarder kronor – utan att ens bli fullt ut funktionsdugligt.
Men orsaken till Irene Svenonius ilska i radion i går var knappt 1,5 miljard kronor. Så mycket mer per år föreslås nämligen Stockholms län betala i den nya modell som ökar kostnadsomfördelningen mellan kommuner och landsting från 9,5 till totalt 12 miljarder kronor.

Solidaritet inte moderaters paradgren

Förslaget, som utredaren Håkan Sörman lade fram i måndags, innebär en rejäl omfördelning av pengar från kommuner och landsting med stark ekonomi till platser med så kallad ofördelaktig kostnadskultur.

Jämtland och Gotland kommer att få stärkt ekonomi i det nya systemet, medan Stockholms län får betala mest.
Men det vill alltså Svenonius inte bidra till.
Det här med solidaritet och att hjälpas åt är förvisso inte någon paradgren för moderata politiker. Det märktes inte minst under flyktingkrisen när de välbärgade och moderatstyrda kommunerna i Stockholms län sa nej till att ta emot flyktingar, medan många betydligt fattigare kommuner gjorde ett hästjobb.
Tanken med den ökade kostnadsutjämningen är att de kommuner som tagit emot många flyktingar men som också har drabbats hårt av samhällets strukturomvandlingar ska bli bättre kompenserade. Framför allt ska alla svenskar få likvärdig service alldeles oavsett var man råkar bo någonstans.

Skattesystem som skapar orättvisa

I dag kan det skilja så mycket som sex kronor mellan högsta och lägsta kommunalskattesatsen i landet. Det skapar orättvisa. Postkontoret och den närmsta skolan kan vara nedlagda, vården svårtillgänglig, polisen gravt underbemannad och internet fungerar dåligt – trots att invånarna betalar de högsta kommunskatterna i landet.

Dagens utjämningssystem är i behov av en akut förändring. Nästa steg borde vara att se över hela skattesystemet. Varför inte öka det statliga skatteuttaget som faktiskt är progressivt?

Man brukar säga att hela Sverige ska leva. Men de senaste decennierna har orden ekat tomt. I dag kämpar snarare stora delar av landet för sin överlevnad. Konflikten mellan stad och land behöver överbyggas med långsiktiga beslut fattade över blockgränsen. Irene Svenonius har med all önskvärd tydlighet visat varför Moderaterna bör stå utanför sådana samarbeten.

ARTIKELN HANDLAR OM