ÅSIKT

Alliansen – en moderat succé

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Fredrik Reinfeldt
LEDARE

Grunddragen börjar bli bekanta. När den borgerliga alliansen i går presenterade sin gemensamma ekonomiska motion handlade det om besparingar på ersättningen till arbetslösa, om höjda försäkringspremier för bilägare och om sänkta skatter.

Så långt håller den plan Fredrik Reinfeldt i slutet av sommaren lanserade i sitt Vaxholmstal. Tempot i det borgerliga samarbetet ska snabbas på och den gemensamma politiken sjösättas redan innan valrörelsen startat.

Samtidigt är det tydligt hur samarbetet nu börjar skava. Alliansen, och i synnerhet moderaterna, har gång på gång tvingats backa när konkreta förslag visat sig ogenomförbara eller hopplösa ur opinionssynpunkt. Det gäller inte minst förslaget till sänkta ersättningar i sjuk- och arbetslöshetsersättningarna.

Inför de folkpartistiska protesterna fick moderaterna i Bankeryd ge upp planerna på en snabb avtrappning ner till en 65 procentig nivå. I gengäld lovade Lars Leijonborg hårdare kontroll och och en försiktig sänkning av nivåerna, utom för långtidsarbetslösa som skulle få en mycket låg ersättning. Dessutom fick folkpartiledaren acceptera en formulering som pekade mot nya sänkningar senare.

I förra veckan visade Fredrik Reinfeldt att han inte tänkte låta frågan om hårdare kontroll vila. I en debattartikel presenterade han ett program som tycks ha fått de andra borgerliga partiledarna att sätta morgonkaffet i vrångstrupen. Indragen a-kassa, ett beting på ett sökt jobb i veckan och hårdare kontroll av sjukskrivna skrämmer väljare när det uttalas i klartext.

I gårdagens budgetmotion backar alliansen en smula i frågan om ersättningen till de långtidsarbetslösa. Det blir inget grundbelopp på 320 kronor om dagen. I stället införs en jobbgaranti med en ersättning på 65 procent av inkomsten.

Också en annan av Bankerydöverenskommelsens tänkta besparingar har krympt betydligt. Det gäller kostnaderna för trafikskador. Genom att flytta ansvaret för dessa till bilisternas trafikförsäkringar räknade de fyra partierna med en besparing på 8 miljarder kronor. Efter kritik från försäkringsbolagen finns nu i gårdagens ekonomiska motion knappt tre miljarder kvar.

Alliansens största problem är ändå inte bristerna i de konkreta sparförslagen eller orealistiska ekonomiska beräkningar. Det största problemet är att väljarna insett att det är moderaterna som styr alliansen och agerar därefter. Opinionsundersökningarna pekar på att folkpartiet tappar väljare, centern ligger kvar på sina historiskt låga nivåer och kristdemokraterna balanserar på fyraprocentsnivån.

Tills vidare är alliansbygget först och främst en moderat succé. Inte undra på att Reinfeldt brukar upprepa hur väl de fyra trivs tillsammans.

IP