Ledare

Storsatsning på flera jobb

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Minst tio arbetssökande på varje ledigt jobb. Det håller inte i längden. Nu erkänner regeringen att det behövs extraordinära insatser. Fem miljarder, sannolikt mer, ska satsas på ett nytt jobbpaket i höstbudgeten.
Minst tio arbetssökande på varje ledigt jobb. Det håller inte i längden. Nu erkänner regeringen att det behövs extraordinära insatser. Fem miljarder, sannolikt mer, ska satsas på ett nytt jobbpaket i höstbudgeten.

LEDARE

Nu börjar kapplöpningen om de arbetslösas röster.

I lördags lovade statsminister Göran Persson att minst fem miljarder ska satsas på jobb för dem som står utanför arbetsmarknaden.

Samtidigt presenterade Maud Olofsson centerns nya program för minskad arbetslöshet. Tidigare har moderaterna fokuserat på arbetslinjen och lagt förslag till ”omstartsjobb” för långtidsarbetslösa.

Veckan som gått var en svart vecka för Sverige. Tillväxten bromsade in tvärt under första kvartalet. Storföretagen Saab, Billerud och Pfizer varslade 1?300 om uppsägning. Flera andra stora företag bland annat inom livsmedelssektorn har följt samma spår och varslat. Arbetslösheten totalt fortsatte att stiga.

Jobben flyttar ut

Tidningen NyTeknik som granskat 20 av landets största it- och telekomföretag slog larm om att de planerar att öka sina utvecklings- och forskningsinsatser med 60 procent nästa år?– i låglöneländer. Det sker från en låg nivå men trenden är klar, nu flyttar även högteknologiska och högkvalificerade jobb ut.

Luften har gått ur den högkonjunktur och växande arbetsmarknad som regeringen i flera år sagt väntar runt hörnet. Därför lovar nu rege­ringen storsatsningar i kampen mot arbetslösheten. Fem miljarder, sannolikt mer, ska satsas på ett nytt jobbpaket i höstbudgeten med inriktning på de 100?000-tals som förlorat fotfästet på arbetsmarknaden, de långtidsarbetslösa, långtidssjukskrivna och förtidspensionerade. De som bedöms kunna arbeta ska inte vara sjukskrivna utan tillbaka till arbetsförmedlingarna. Med någon form av anställningsstöd ska de få chans till jobb.

Insatserna behövs

Det är inte en dag för tidigt. I åratal har regeringen negligerat det faktum att jobben är för få, efterfrågan för låg och de arbetssökande för många –?minst tio på varje ledigt jobb. Nu, med illavarslande opinionssiffror i ryggen och fortsatta svarta arbetslöshetssiffror, erkänner regeringen att det behövs extraordinära insatser. Det inger åtminstone hopp om en bättre situation.

Regeringen kunde studera förslaget att inrätta meningsfulla samhällsarbeten som Sacos samhällspolitiska chef Gunnar Wetterberg argumenterade väl för på DN Debatt (25/5).

Jobben i centrum

”Arbetet är de svenska välfärdssystemens grundval... Alla människor borde få möjlighet till ett meningsfullt arbete. Samhällsarbeten kan underlätta denna del av arbetslinjen, bidra till att tillgodose angelägna behov och hjälpa många ut på den reguljära arbetsmarknaden”, skrev Wetterberg. Så riktigt.

I centerpartiets nya program för minskad arbetslöshet preciseras en rad mätbara jobbmål för att få ner arbetslösheten. Maud Olofsson siktar på att få med den borgerliga alliansen på ett sådant brett och konkret program för att minska arbetslösheten.

Jobben börjar på allvar stå i centrum för politiken. Det är utmärkt.

LA

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!