ÅSIKT

Tröga sossar gör kvinnor fattigare

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: MariaSbytova.com
Om papporna tog halva föräldraledigheten ...

Det är egentligen en enkel ekvation. Om barnens pappor tar halva föräldraledigheten kommer barnens mammor ut på arbetsmarknaden snabbare. Kvinnorna kan jobba mer, få högre lön och fler pensionspoäng.
Om papporna stannar hemma längre kommer de automatiskt att ta större ansvar för tvätten, städningen och maten. Mer kvinnokraft frigörs och vem vet, barnens mammor kanske gör karriär och får en fet pension när de blir gamla.

Lyckligare äktenskap

Om barnens pappor tar halva föräldraledigheten får vi färre garantipensionärer. Dagens fattigpensionärer är ju oftast kvinnor som stannat hemma med barnen.
Om föräldraförsäkringen individualiseras så att föräldrarna får hälften var skulle mycket vara löst, ojämställdheten mellan män och kvinnor skulle minska. Sannolikt skulle även äktenskapen bli lyckligare om det finns mer rättvisa i hemmen.
Man kan tycka att Socialdemokraterna - som ju gillar rättvisa - genast skulle individualisera föräldrapenningen. Men det har gått trögt.

Kvinnorna tar 70 procent

Föräldraförsäkringen infördes 1974. Det har gått över fyrtio år och fortfarande tar kvinnorna mer än 70 procent av föräldraledigheten. Med dagens urholkade pensionssystem riskerar även dagens kvinnor att en dag bli fattigpensionärer.
På Socialdemokraternas pågående partikongress var ambitionerna till en början inte mycket bättre, socialförsäkringsminister Annika Strandhäll ville vänta på en utredning som ska komma i höst. Men kongressen ville mer. Den ville ha ännu en pappamånad under nästa mandatperiod. Dessutom vill man ha en tidsplan för individualiseringen av föräldraförsäkringen.
Det lär nog behövas om inte kvinnorna ska behöva vänta i fyrtio år till.

Läs också:

avEva Franchell

ARTIKELN HANDLAR OM