ÅSIKT

Mosuls barn är terrorns offer

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: PRIVATBILD
LEDARE

Terroristerna från IS erövrade miljonstaden Mosul under en enda sommarvecka 2014. När regeringsarmén nu genomför slutoffensiven för att befria stadens västra delar vet vi att den både kommer att ta längre tid och skörda betydligt fler offer.

IS terrorvälde är det tydligaste exemplet på hur den amerikanska krigsstrategin i Irak har misslyckats. Det har snart gått 14 år sedan president Bush deklarerade “Mission Accomplished” ombord på hangarfartyget USS Abraham Lincoln.

Bush hade fel

Situationen i dagens Mosul är ett bevis för hur fel han hade.
Dagens amerikanska administration skapar nya bekymmer för USA:s allierade. Donald Trump har inte bara försökt stänga gränsen för irakiska medborgare. Han har dessutom pratat om att lägga beslag på den irakiska oljan.

I veckan tvingades USA:s nye försvarsminister James Mattis åka till Irak för att försäkra den irakiske premiärministern Haider al-Abadi att USA inte är ute efter landets olja, och att inreseförbundet inte ska påverka irakier som slagits tillsammans med amerikanerna.

Det finns klavertramp som får större konsekvenser än att referera nyhetskanalen FOX.

Hundratusentals på flykt

Regeringsstyrkornas offensiv mot Mosul inleddes i oktober. Bit för bit har stadens östra delar rensats från IS-anhängare. Hundratusentals människor har flytt från striderna och den terror de utsatts för.

Nu återstår den västra och mest tätbefolkade delen av staden. I måndags släppte det irakiska flygvapnet ner flygblad som uppmanar befolkningen att samarbeta med regeringsstyrkorna. Åtminstone 650 000 människor är fångade i den del av staden som terrorsekten IS behärskar. Omkring hälften av de civila är barn.

Ingen vet säkert hur hårt motstånd IS-soldaterna kommer att bjuda upp, men vi vet att de inte drar sig för att terrorisera civila eller använda dem som sköldar. Vi talar om ett militärt slag, men lika mycket handlar det om att slå ner ett gigantisk terroristattentat.

Befolkningen är offer

Och det är Mosuls befolkning som är offren.

Humanitärt riskerar situationen att utvecklas till en mardröm. Villkoren inne i staden är redan fasansfulla. Matpriserna är skyhöga, en majoritet av befolkningen saknar dricksvatten och det förekommer rapporter om barn som dör av svält.

När hundratusentals människor nu tvingas fly eller fångas i en stridszon kan situationen snabbt att förvärras. Risken är att det också spär på de politiska motsättningarna i Irak.

Att befria Mosul är inte bara en militär uppgift som handlar om att erövra staden gata för gata. Det gäller också att befria befolkningen och undvika en humanitär katastrof.

ARTIKELN HANDLAR OM

Mosul

Irak

USA