Valet i Storbritannien väntas bli ett blodbad

Allt går åt pipsvängen för Rishi Sunak

Storbritanniens nuvarande premiärminister, Rishi Sunak, lär inte sitta kvar vid makten efter valet den 4 juli.

I maj stod premiärminister Rishi Sunak i ett regnigt London och avslöjade datumet för det brittiska valet. Den 4 juli traskar väljarna i Storbritannien till urnorna för att göra sina röster hörda.

Inte en dag för tidigt, verkar många tycka. För exakt allting pekar mot ett regeringsskifte borta på öarna efter 14 år av konservativt styre.

Britterna är tydliga. Premiärministern ska väck från posten.

Den senaste opinionsmätningen visar att hans parti, Tories, endast kommer ta 60 platser av parlamentets 650 platser. Efter förra valet knep de 365 platser.

Även om opinionen länge har pekat mot ett maktskifte har svettpärlorna i Sunaks panna blivit fler den senaste månaden. I maj spåddes Tories kunna nå 190 platser.

Men sedan dess har allting gått ännu mer käpprätt åt helvete.

Tidigare i juni bestämde sig Sunak för att pysa iväg lite tidigare från uppmärksammandet av landstigningen i Normandie, D-dagen, som skedde för 80 år sedan. Han skulle vara med i en tv-intervju hemma i Storbritannien och hade inte riktigt tid att hedra de brittiska soldater som offrade sina liv för att stoppa Hitler.

Sånt görs inte ostraffat i ett land som Storbritannien. Medierna var inte nådiga mot Sunaks agerande. Avgångskraven haglade och han tvingades senare be om ursäkt.

Några dagar efter haveriet sökte han medkänsla för sitt snedsteg. Han drog fram ett äss ur rockärmen och gjorde det som alltid funkar för att få sympatier: prata om den tuffa barndomen.

Han växte upp utan en massa saker, menade han. Exempelvis tv-kanalen Sky. Den gubben gick inte. Publiken var svårflörtad och han hånades för sitt tilltag.

Det är inte så lätt att få andra att känna med en när man vuxit upp i en av Storbritanniens allra mest välbärgade familjer samtidigt som vanligt folk gått på knäna i flera år.

Men stollerierna slutar, faktiskt, inte ens där.

En stor spelskandal har uppdagats inom det konservativa partiet. Fem personer som står Sunak nära pekas nu ut för att ha gjort sig en rejäl hacka efter att ha spelat pengar på exakt vilket datum valet skulle äga rum.

Fräscht.

Att väljarna är trötta på det konservativa partiet är inte så konstigt. De senaste åren har britterna fått leva med stora kostnadsökningar, sjukvårdskriser, ett kaosartat Brexit och en pandemi som slog hårt mot landet.

Brittiska medier beskriver det kommande valet som ett blodbad, en slakt av Tories. Valvinsten ser istället ut att gå till arbetarpartiet, Labour. De väntas skrapa ihop 450 platser i parlamentet.

Tories riskerar till och med att bara bli tredje största parti efter liberalerna. Det skulle vara en fullständig katastrof för Sunak och hans parti.

Nästa vecka levererar det brittiska folket sin dom. Av allt att döma blir den stenhård.

Vad tycker du? Chatta med Rasmus om det brittiska valet. Livechatten börjar klockan 09.00, men du kan skriva inlägg redan nu.

Denna chatt är stängd.

 • Rasmus Hansson
  28 juni09.21

  Det är tyvärr allt vi hinner med idag, gänget.

  Tack för era inspel.

  På återseende.

 • 28 juni09.13

  Det är sunt för demokratin att landet får ett maktskiftet då och då. När ett parti sitter för länge vid makten så verkar makten i sig bli viktigare än visionerna om den goda framtiden. 14 år vid makten är alldeles för lång tid, men Labour är medskyldiga till det genom att välja extremisten Corbyn som partiledare och därmed bli omöjlig att rösta på för mittenväljarna.

  Förhoppningsvis har Labour utvecklat sin politik under åren i opposition så ett regeringsskifte innebär något nytt och spännande snarare än ett byte av maktkåta politiker.

  Ove

  Jag säger som min kollega sa: "Det är märkligt att Labour gång på gång lyckas förlora mot de där pajasarna."

  Rasmus Hansson
 • 28 juni09.10

  Hej, enligt artikellänken i texten har spelandet (också?) gällt 1000 pund på om asylsökande till Storbritannien ska sitta i förvar i Rwanda. Fruktansvärd människosyn!

  My

  Det får man verkligen säga. De verkar inte ha så stor respekt för sitt ämbete eller andra människor.

  Rasmus Hansson
 • 28 juni09.08

  Säger det igen. Efter att England lämnat EU så går landet i konkurs inom fem år.

  Kalle Koll

  Så illa får vi inte hoppas att det går.

  Rasmus Hansson
 • 28 juni09.06

  Labour och stor migration, redan idag lever många miljoner i fattigdom, ser mörkt ut för England

  lennart

  Det är ju synd att påstå att de konservativa gjort det särskilt bra.

  Rasmus Hansson