ÅSIKT

Demokratin kan stoppa nazismen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: FOTO: EXPO / EXPO
Nordiska motståndsrörelsen
LEDARE

Mellan november och januari placerades tre hemmagjorda bomber ut i Göteborg vid flyktingförläggningar och en lokal som tillhör Syndikalisterna.

En person skadades svårt och det var rena turen att ingen dog.

Tre nazister från Nordiska motståndsrörelsen åtalades och det visade sig då att två av dem fått paramilitär utbildning i Ryssland.

Ändå vad de i lagens mening inte ”terrorister”, i varje fall inte enligt åklagaren i Göteborg.

Ändra lagen

Justitieminister Morgan Johansson öppnade i går för att ändra lagen. Det är välkommet.

Regeringen har även bjudit in de demokratiska partierna om samtal kring vad kan göra för att bättre möta nazisternas offensiv. Nästa år är det val och det är uppenbart att Nordiska motståndsrörelsen inte har för avsikt att respektera de spelregler som gäller.

Samtidigt är det viktigt att värna våra grundlagsskyddade rättigheter att yttra oss, demonstrera, organisera oss och skriva vad vi vill. Det är en svår balansgång.

Här är tre förslag till vad som borde diskuteras.

Hets

Skärp lagen om hets mot folkgrupp.

Nazisternas marscher, med symboler och utseende hämtade från tredje riket, borde i sig själva utgöra hets mot folkgrupp redan idag. Det politiska budskapet är glasklart.

Men eftersom Justitiekanslern inte tolkar varken nazisternas uniformer eller Tyr-runan, en symbol som både waffen-SS och Hitlerjugend använde, som hets mot folkgrupp behöver troligen lagen skärpas.

Hot mot andras säkerhet

Förbjud sköldar och kravallutrustning.

I lördags använde Nordiska motståndsrörelsen sköldar, käppar, hjälmar och annan kravallutrustning när de försökte forcera polisens linje. För de enskilda poliserna blev det en helt orimlig arbetsmiljö.

Hur kan det inte hota ordning och säkerhet att en demonstration uppträder som en väpnad kår?

Själva utrustningen var ju uppenbarligen en förberedelse för våldsamt upplopp. I framtiden bör nolltolerans mot sköldar och kravallutrustning i demonstrationståg gälla. Om de ändå används bör polisen upplösa demonstrationen och gripa deltagarna.

Inte tillstånd på jom kippur

Tänk över tillstånden från början.

Demonstrationsfriheten är viktig men det måste vara möjligt att även värna andra rättigheter, som religionsfriheten.

Att som i Göteborg ge demonstrationstillstånd till nazister på den judiska högtiden jom kippur i närheten av en synagoga var en usel ide från början.

Visserligen ändrade förvaltningsrätten och kammarrätten demonstrationsvägen men polisen måste få större möjlighet att anvisa lämpligare dag och plats.

Lär av Göteborg

Vi måste lära av det som hänt.

Nordiska motståndsrörelsen har rätt att demonstrera men inte på bekostnad av att alla andras rättigheter plötsligt upphör.

avAnders Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM