Mejla

Lina Stenberg

Låt Danmark visa vägen, Annie Lööf

Det är Sverige som är extremister

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nyamko Sabuni och Annie Lööf
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Nyamko Sabuni och Annie Lööf

LEDARE

Danmarks regering vill förbjuda vinster för privata förskolor. Förslaget finns med i en budgetuppgörelse som presenterades i helgen.

"Annars kunde de pengar som skulle gå till fler pedagoger ha hamnat i direktörernas fickor", förklarar Jacob Mark, partiledare för Sosialistisk Folkeparti som ingår i överenskommelsen.

Ja, detta är en av många bra anledningar till att begränsa vinster i välfärden. Att skattemedel inte ska kunna utnyttjas av skrupelfria företag för att gå med så mycket vinst som möjligt. Att välfärd måste få vara just välfärd, inte en kassako.

Det danska exemplet går rakt in i den pågående, upphettade svenska debatten om skolmarknaden. Förslaget kommer onekligen lägligt.

Sverige är det enda landet i världen där koncerner, aktiebolag och riskkapitalister kan göra affärer av undervisning av barn, detta vet vi redan. Nu får vi ett levande exempel på att det i vårt absoluta närområde går att förbjuda vinstuttag i välfärden.

I Danmark handlar det om förskolor. Och nog är det relevant också här att våra allra yngsta inte ska behöva vara spelmarker i ett girigt och cyniskt marknadsspel.

Men den allra hetaste potatisen i Sverige är skolan. En verksamhet som trots allt berör 1,5 miljoner elever vars grundläggande rättighet till en bra utbildning inte borde få äventyras av vinsthungriga företagare.

Allt fler inser det bisarra i de orättvisa spelreglerna på den svenska skolmarknaden. Det är inte längre bara från vänsterkanten kritiken kommer.

Andrev Walden skriver i DN att det senfärdiga uppvaknandet beror på att det varit svårt att ta in precis hur vrickat systemet är. "Modellen kan liksom inte skildras utan att skildraren riskerar att låta som en ungsocialist på efterfest."

Att alliansen mellan svensk höger och friskolekapitalister känner sig hotad är tydligt. Inte förvånande ansluter sig även Timbros nya vd Benjamin Dousa till de raljanta röster om hur skolan ju måste få gå med vinst som alla andra företag.

Det successiva uppvaknandet från den politiska mitten är viktig, trots att det gärna fått komma tidigare. För det är bra att fler samlas kring insikten hur fel det är att skattemedel tillåts läcka och elevers rätt till utbildning underordnas – allt medan rika riskkapitalister skrattar hela vägen till banken.

Nu behöver också mittenpartierna ta ställning. Nyamko Sabuni och Annie Lööf bör ta inspiration av det danska exemplet. Och de bör lyssna på den allt växande opinionen att begränsa vinster i skolan.

Sverige behöver saneras från oseriösa skolaktörer som bara är in it for the money.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.