Ledare

Företagen säger inte nej till coronabidrag

Arbetslinjen gäller inte för alla

Av: 

Ingvar Persson

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Magdalena Andersson presenterar årets vårbudget.

LEDARE

Jobben, jobben och jobben. Så beskrev finansminister Magdalena Andersson igår vårbudgetens prioriteringar. Regeringen och samarbetspartierna vill bland annat satsa på sommarjobb för ungdomar, fler utbildningsplatser och effektivare insatser för att nyanlända ska komma in i arbetslivet.

Jobben är prioriterade. Ändå präglas budgetförslaget framför allt av något annat, pandemin. Det mesta av de stöd - ofattbara 400 miljarder - som har gjort att den svenska ekonomin trots allt klarat krisen skapligt ligger kvar.

Det gäller nivåerna i a-kassan, sjukskrivningsreglerna och karensersättningen. Extrapengar till kommuner och regioner fortsätter att betalas ut. Det gäller också stödet till företagen.

Förlänger stöden

I budgeten vill Magdalena Andersson bland annat förlänga omställningsstödet, nedstängningsstödet och omsättningsstödet till enskilda företagare. Dessutom har skatter sänkts tillfälligt och företagen har fått anstånd med skatteinbetalningar. Politiken att försöka hålla livskraftiga företag flytande genom krisen fortsätter.

Självklart har det inte alltid räckt till. Ingen har kunnat missa hur restaurangägare, hotellchefer och andra mindre företagare beskrivit sin utsatta situation. Och kraven, både från företagarna och deras organisationer, har alltid slutat på samma sätt.

Ge oss mer stöd, ge oss mer bidrag.

Det är inget konstigt. Företagen har behövt samhällets insatser, precis som vi alla gör ibland.

Snabba kommentarer

Just därför blir det lite märkligt när en av företagens organisationer, Företagarna, hade sin kommentar färdig så snart budgeten gjorts offentlig.

Företagarnas samhällspolitiske chef - visst är det en märklig titel - Fredrik Östbom deklarerade nämligen att regeringen övergivit arbetslinjen för att i stället välja bidragslinjen.

Som ett trött eko av moderata valparroller de senaste 15 åren.

Frågan är vilka bidrag Östbom och Företagarna tycker att regeringen borde ta bort? Permitteringsstödet? Omsättningsstödet till företagen? Eller tänker man större och vill att rutbidragen till medelklassen ska avskaffas?

Naturligtvis inte. Det Företagarna vill är att den som har ett arbete eller äger ett företag ska få skatten sänkt, även om det går ut över välfärden, utbildningen och samhällets möjlighet att stötta den som drabbas av en kris.

Somliga tycks verkligen ha bråttom att glömma allt som hänt det senaste året.


I den budget som Magdalena Andersson presenterade igår fortsätter åtgärderna mot pandemin. Men räcker insatserna? Och är det rimligt att företag som tagit emot miljarder i stad från skattebetalarna nu gnäller om ”bidragslinjen”?

Vad tycker du? Chatta med Ingvar Persson. Chatten startar klockan nio, men det går bra att ställa frågor redan nu.


Publisert:

LÄS VIDARE

Magdalena Andersson kan sträcka på sig

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Makroekonomi

Coronaviruset

Näringspolitik

Magdalena Andersson

Vårbudgeten

Företagarna