Mejla

Ingvar Persson

Usla pensioner är en skam för Sverige

Socialdemokraterna måste ta politisk strid

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ardalan Shekarabi, Stefan Löfven och Lena Hallengren.
Ardalan Shekarabi, Stefan Löfven och Lena Hallengren.

LEDARE

Pensionerna kommer att bli nästa politiska slagfält. Socialdemokraterna gör bäst i att vara redo.

I dag presenterade fackförbundet Byggnads och tankesmedjan Katalys fyra konkreta åtgärder som ska göra systemet mer rättvist, begripligt och pålitligt. En del är det man valt att kalla "knegarpension". Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi borde studera förslagen noga.

Pensioner är ett politikområde där det finns väldigt goda skäl till uppgörelser. Systemet ska inte bara skapa rimliga villkor för människor efter arbetslivet. Det måste dessutom leverera trygghet under alla år vi jobbar. Att ändra villkor fram och tillbaka beroende på politiska vindar är ingen bra idé.

Stabil uppslutning

Motiven bakom pensionsöverenskommelsen mellan regeringspartierna, centerpartiet, Liberalerna och Moderaterna är lätta att förstå. Uppgörelsen och arbetet i pensionsgruppen ska trygga en stabil uppslutning bakom pensionssystemet.

Problemet är att alldeles för många människor inte tycker att systemet levererar vad det lovat. Att priset för ett tungt och slitsamt arbetsliv håller på att bli alldeles för högt och att politikernas klämkäcka uppmaningar om att arbeta längre känns som ett hån.

- När jag är ute på byggarbetsplatserna är det chockerande många som tuggar värktabletter varenda dag, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Tacksamt för ytterligheter

Det är klart att den verkligheten är tacksam mark för politiska krafter till höger och vänster.

- Det behövs en ventil, säger Ardalan Shekarabi.

Nu hoppas socialförsäkringsministern att alla partier ska lägga undan politiska skygglappar och lösa problemet. Det känns som en from förhoppning.

Byggnads förslag innehåller som sagt fyra delar. Det som kallas "knegarpension" består av två delar. För det första vill man att pensionsavsättningarna ska fortsätta att baseras på lönen även när man är arbetslös, sjukskriven eller föräldraledig.

Nya regler

Dessutom föreslår man en förändring av sjukförsäkringen. Arbetsförmågan hos personer över 61 år ska inte längre prövas mot hela arbetsmarknaden. Istället ska Försäkringskassan avgöra om man kan gå tillbaka till ett jobb hos sin egen arbetsgivare.

Tillsammans skulle det framför allt betyda större trygghet och högre pensioner för alla som har ett arbete där kroppen slits ut. Byggnadsarbetare, men också undersköterskor och städare till exempel.

Byggnads och Katalys föreslår också att garantipensionen ersätts med en grundpension, lika för alla och att mer pengar avsätts till pensionerna.
Det kommer att kosta mycket pengar, 76 miljarder enligt rapportens beräkningar. Och det är just här den politiska konflikten blir oundviklig.
Det går inte att prioritera bättre pensioner och skattesänkningar samtidigt. Vi måste välja, precis som när det gäller välfärden i övrigt.

Socialdemokraterna och Ardalan Shekarabi behöver våga säga det. Och de måste våga gå fram med konkreta förslag till ett pensionssystem som fungerar för vanliga människor i arbetaryrken.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Volvo-direktörer trixar till sig rekordbonusar

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Byggnads

Arbetsmarknadspolitik

Socialdemokraterna

Ardalan Shekarabi

Försäkringskassan

Pension