Mejla

Jonna Sima

Svensk drogpolitik leder rakt i döden

Vanliga läkare fungerar som ”knarkkranar”

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Emil Blom dog av en överdos på nyårsafton 2019.
Emil Blom dog av en överdos på nyårsafton 2019.

LEDARE

På nyårsafton förra året hittades Emil Blom död. I blodet fanns spår av kokain, amfetamin, ecstacy, xanor och zopiklon. Han var 27 år gammal och hade hunnit knarka i tio år.

I ett reportage i helgen berättar Aftonbladets reporter Kerstin Weigl om Emil Bloms liv som missbrukare i Söderhamn. Som så många andra började han med droger som ett slags självmedicinering. Emil beskrev det som "En storm i huvudet". ADHD-utredningar påbörjas och avslutas. Istället skriver läkarna ut sömnmedel, lugnande och antidepressiva i mängder, enligt hans pappa. Det blir ett liv in och ut ur kriminalvården, behandlingshem och psykiatrin. 2019 hade han fått en plats på behandlingshemmet Sjövillan i Söderhamn. Efter att ha tagit sig ett återfall åker Emil Blom ut. Sex dagar senare var han död.

Drogepidemi som liknar USA

Sedan 2010 har 44 personer dött till följd av narkotika i Söderhamn med sina 25 000 invånare. Kurvan har pekat uppåt sedan mitten av 2000-talet. Utvecklingen är snarlik över hela landet. De senaste 15 åren har Sverige fått en drogepidemi som påminner om den i USA. I dag är vi det land i Europa med allra högst narkotikadödlighet, enligt EU:s narkotikabyrå.
Fram till 2005 hade Socialstyrelsen ett centralt register över inskrivna patienter på substitutionsbehandling. Sedan dess har myndigheten släppt behandlingen fri, vilket har lett till att "kranarna läcker", som Kerstin Weigl uttrycker det. Var fjärde patient säljer sina receptbelagda droger vidare, enligt en Malmöstudie 2015.

Vanliga läkare blir ”knarkkranar”

Bilden av svenskars knarkande är komplex, och kräver olika åtgärder. Bland unga har andelen som testat narkotika varit rätt jämn de senaste tio åren, men de som använder droger gör det oftare. Inte sällan blandas olika preparat som är enkla att köpa på nätet. Bland äldre ökar såväl förskrivningen av smärtlindrande opioider (morfin, oxycondone) som substitutionspreparat (metadon, subutex).

Nästa år ska regeringen anta en ny så kallad ANDT-strategi mot alkohol, narkotika, dopning och tobak. Den syftar till att minska missbruket och förbättra vården. I fallet med den extremt potenta opiaten fentanyl har man lyckats trycka tillbaka både efterfrågan och dödsfallen genom att bura in nyckelpersoner som sålt drogen. Men när det kommer till att få vanliga läkare att skriva ut beroendeframkallande preparat har man misslyckats. Där måste staten se till att kranarna skruvas åt och slutar läcka.
Emil Bloms pappa P-O Blom tycker inte att han kan skylla sin sons död på någon annan, men säger: ”När ett sömnlöst barn får piller ska man vara vaksam.”

Chatta med Jonna Sima om svensk drogpolitik klockan 09:00. Det går bra att skriva dina frågor redan nu.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Morgan Johansson har haft fel i 20 år

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Narkotika

Missbruk

Socialstyrelsen

Söderhamn

EU