Mejla

Eva Franchell

Sårad lejonkung drar sig tillbaka

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Fredrik Reinfeldt tar emot korvgrytan från Annie Lööf.
Fredrik Reinfeldt tar emot korvgrytan från Annie Lööf.

LEDARE

Det var statsminister Stefan Löfvens debut i riksdagen. Ändå kom dagens partiledardebatt inledningsvis mest att handla om Fredrik Reinfeldt. Efter åtta år som statsminister, elva år som partiledare och 23 år som riksdagsledamot drog han sig i dag tillbaka. Med hela den nya regeringen för sina fötter tog han avsked av politiken. Det blev ett kort tal om god ekonomi, öppenhet och tolerans. Därefter valde han att inte ta några repliker.

I stället avlöste övriga partiledare varandra med idel lovord, presenter och en och annan känga:

Crescendo

– Skattesänkningar och privatiseringar är inte lösningen, som Stefan Löfven sa innan han lämnade över biljetter till Jonas Gardells musikal "Livet är en schlager" och så är det väl. Livet går upp i ett crescendo och sedan är det plötsligen slut även för moderata partiledare.

När Göran Persson 2006 stod i samma situation valde han att sluta med en tonartshöjning. Han sluggade mot den nya borgerliga regeringen, men Fredrik Reinfeldt, han valde att sluta i moll. Hans musikal var egentligen den sårade lejonkungens. Nu drar han sig tillbaka och sannolikt kommer det så småningom en bitter bok.

Han får jobba på eftermälet.

Reinfeldteffekten

Sannolikt kommer det att handla om nya Moderaterna och det var också det han fick beröm för i tacktalen. Till och med Jonas Sjöstedt erkände att Vänsterpartiet noggrant studerat det moderata nybygget. Fredrik Reinfeldt fick också vänsterpartisten Aron Etzlers bok om Reinfeldteffekten i avskedspresent.

I bästa fall kan den utmärkta boken bidra till en del självreflektion.

Även om många sa att man skilja på människan och politiken var det mest politiska presenter i avskedspaketen.

Korvgryta

Kristdemokraterna som haft ansvar för bostadsbristen gav ett verktygsbälte.

Annie Lööf som hållit i den köttstinna klimatpolitiken gav en korvgryta.

Jan Björklund som inte klarat av att hålla ihop skolan gav en kompiströja.

Värste antagonisten - det ska Fredrik Reinfeldt ändå ha heder av - var Jimmie Åkesson och hans gåva var pengar till UNHCR:s verksamhet i krisländer. Undertexten till den presenten är tydlig. Flyktingar ska stanna där de är.

Debatten fortsätter alltså, även om Fredrik Reinfeldt nu drar sig tillbaka och lämnar en sönderfallande allians åt sitt öde.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Eva Franchell