Fågelvirus - ett dåligt vårtecken

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-03-01

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Närmar sig Döda svanar hittades utanför ön Rügen i förra veckan. Igår hittades döda viggar utanför Oskarshamn. Myndigheterna har hittills hanterat situationen bra, men beredskapen inför en pandemi måste bli bättre.

1 Mars 2006. Så kom fågelinfluensan även till Sverige. De döda viggarna utanför Oskarhamns kärnkraftverk bar på en aggressiv form av H5-viruset. Prover har sänts till Storbritannien för att bekräfta att det är den dödliga H5N1-varianten.

Beskedet var inte oväntat. Sjukdomen har redan drabbat fåglar i åtta EU-länder.

Risken att människor smittas är liten, enligt experterna. "Det är inte farligt för allmänheten", säger Zsuzsanna Jakab, chef för EU:s smittskyddsmyndighet. Den som arbetar med fåglar måste vara försiktigare.

Dags att börja vaccinera

Det är viktigt att skilja detta utbrott från varningarna för en stor epidemi som smittar mellan människor. Där är vi inte ännu, och gårdagens besked ändrar ingenting på den punkten.

Situationen innebär ändå en stor utmaning för svenska myndigheter. Om influensan sprids till tamfågel kan livsmedelsnäringen drabbas hårt. Sommaren kan präglas av döda fåglar vid semesterstränderna.

Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist och de ansvariga myndigheterna har hittills hanterat krisen bra. Informationen har varit tydlig och beredskapsplanerna har legat färdiga i tid.

Frågan är hur långt resurserna räcker. Att övervaka Sveriges kuststräcka är ingen enkel uppgift. Vårens flyttfågelsträck gör arbetet svårare.

Rekommendationerna om att hålla fjäderfä inomhus måste få genomslag. Nu kommer också debatten om vaccinering av tamfåglar att börja på allvar. Sverige har hittills, av goda skäl, hållit emot en sådan strategi inom EU.

Valrörelsen börjar redan göra sig påmind. Kristdemokraternas Chatrine Pålsson ställde sig omedelbart utanför presskonferensen i Rosenbad för att locka journalister. Det var ett oblygt försök att göra inrikespolitik av gårdagens larm. Att ringa i de stora varningsklockorna enbart för detta utbrott är oansvarigt.

Däremot finns det fortfarande skäl att kritisera beredskapen inför en eventuell pandemi. Socialstyrelsens långsamhet har delvis kompenserats av ett effektivt samarbete inom EU och en regering som äntligen vaknat.

En veterinär angelägenhet

Ändå dröjer det fem år innan en svensk vaccinfabrik kan stå färdig. Smittskyddsläkare och vårdcentraler kan lätt bli överbelastade om en epidemi bryter ut. Socialstyrelsens generaldirektör medgav nyligen att myndigheten inte klarar att samordna hela samhällets svar vid en pandemi. Regeringen måste alltså vara beredd att hålla ihop arbetet. Är lärdomarna av tsunamin tillräckliga för att klara en sådan uppgift?

Ännu är vi inte där. De döda viggarna är i huvudsak en veterinär uppgift, inte någon nationell hälsokris. Gårdagens besked måste ändå sätta ytterligare fart på det svenska smittskyddet.

ME

Följ ämnen i artikeln