Mejla

Anders Lindberg

Reinfeldt har tappat sugen

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sur och stingslig Statsminister Fredrik Reinfeldt ser inte ut att ha kul längre. Det kan ha sina förklaringar i att Moderaterna föll 3,6 procentenheter i går medan Socialdemokraterna går framåt.
Sur och stingslig Statsminister Fredrik Reinfeldt ser inte ut att ha kul längre. Det kan ha sina förklaringar i att Moderaterna föll 3,6 procentenheter i går medan Socialdemokraterna går framåt.

LEDARE

Fredrik Reinfeldt ser inte ut att ha särskilt roligt längre. Han är sur och stingslig. Det blev övertydligt när han i veckan besökte Dalarnas högskola för att, som det heter, ”lyssna” på människor.

De lokala S-studenterna ­hade skrivit ett protestbrev mot ­nedskärningarna på skolan. Statsministern tog inte ens i hand.

Fredrik Reinfeldts dåliga ­humör har sina förklaringar.

I går föll Moderaterna 3,6 procentenheter i Ipsos – tidigare Synovate – i Dagens Nyheter. Socialdemokraterna gick framåt 5,6 procentenheter och flera andra mätningar visar samma trend.

Försprång för S

Enligt Demoskop, som står Moderaterna nära, håller Socialdemokraterna dessutom på att få ett försprång hos väljarna i mer djupgående frågor. Som att ha en politik för framtiden och kunna skapa jobb.

Bill Clintons kampanjstrateg James Carville jämförde en gång politik med att cykla. Ju snabbare du rör dig framåt ­desto stabilare sitter du i sadeln. Om du stannar är det lätt att putta omkull dig.

Den moderata inbromsningen har legat i luften en tid. Dess komiska höjdpunkt är partiets senaste kampanj: ”Vi älskar människor”.

Jaha? I stället för djur eller växter då?

Skapar inga jobb

Moderaterna försöker framställa sin politik som opolitisk. De vill ju bara alla väl.

Carl Bildt kallade det ”Den enda vägens politik” i början av 1990-talet. Nu kallas det ”Allmänintresset”. Men det är samma högerpolitik, förklädd i opolitisk förpackning.

Det är möjligt att Moderaterna vill väl. Men välvilja skapar inga jobb.

I veckan rapporterade ­Dagens Nyheter att bara en tredjedel av alla arbetslösa har a-­kassa i dag. Resten får gå till ­socialkontoret eller bli försörjda av sin familj. Samtidigt biter sig massarbetslösheten fast kring åtta procent enligt SCB.

Ökad otrygghet och sänkt skatt gav bevisligen inte fler jobb.

Trist, eftersom det är grundbulten i hela Moderaternas ­arbetsmarknadspolitik. Sen är energin slut.

Fortsätter lyssna

Det borgerliga laget inför ­valet 2014 är dessutom färdigt nu. Ordförandestriden i Kristdemokraterna är slut och Centerpartiet har valt Annie Lööf till partiledare. Den borgerliga laguppställningen är klar och roligare än så här blev det inte.

Nu ska detta trötta gäng argumentera i två år till för att de skattesänkningar som hittills inte gett några jobb nu ska börja göra det.

Och Fredrik Reinfeldt ska fortsätta åka runt i landet och ”lyssna” på människor.

S-studenternas protestbrev då?

På direkt fråga på om stats­ministern tänkte läsa brevet svarade han:

– Ja, det kommer väl diarie­föras som alla brev vi får.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN