ÅSIKT

Sluta lek James Bond, Tolgfors

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
EN AGENTHISTORIA Försvarsminister Sten Tolgfors har kanske tittat på för många James Bond-filmer. Dimridåer och stora­ summor kontanter som byts i hemlighet hör inte hemma i svensk statsförvaltning. Denna bild är ett montage.

Saudiaffären verkar utvecklas till rena James Bond-historien. I går avslöjade ”Ekot” att även Sveriges militära underrättelse- och säkerhetstjänst, Must, är inblandad.

Must har betalat en stor summa pengar i kontanter till Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, som sedan använde dem till att starta bulvanföretaget SSTI.

I agentfilmer är sådana upplägg viktiga. Pengarna ska helst vara i omärkta små sedlar och överlämnas i något skumt garage. Annars kommer skurken och tar dig, eller regeringen, vilket ju ofta är samma sak.

Inte statsförvaltning direkt

Om Must överlämnat kontanterna i något skumt garage kan vi låta vara osagt, men inspirationen till upplägget har knappast kommit från förvaltningshögskolan.

Möjligen har försvarsminister Sten Tolgfors och hans medarbetare tittat på för många agentfilmer. De borde kanske överväga att sluta leka James Bond och övergå till mer traditionell statsförvaltning. Där har bulvanbolag och stora summor i kontanter som utbyts i hemlighet ingen plats. Inte hemliga vapenfabriker till diktaturer heller.

Sträng syndabock

Bulvanbolaget startades för att leda projektet med vapenfabriken eftersom FOI, av politiska skäl, inte kunde göra det. Men det var FOI som betalade tillbaka pengarna till Must. Om man följer pengarna är det hos FOI ansvaret ligger. Vd för bulvanbolaget, och målvakt, var den ledande FOI-tjänstemannen Dick Sträng.

Nu framstår Sträng som syndabock när alla försöker skylla ifrån sig nedåt. Själv säger han att uppdraget kom från generaldirektören på FOI och att försvarsdepartementet varit informerat.

Trots att både FOI och Must ligger under försvarsdepartementet har försvarsministern hela tiden försökt framställa det som att han inte har med saken att göra. Man får nästan intrycket att Sten Tolgfors möjligen ansvarat för försvarsdepartementets kaffekokare. Allt annat är någon annan ansvarig för. Eventuellt ingen, som nu.

Rökridåer

Men bortförklaringarna och dimridåerna är naturligtvis inte sanna. Svensk statsförvaltning fungerar inte så. Must och FOI har knappast agerat  helt på eget bevåg. Ansvaret bör sökas betydligt högre upp.

Hittills har hela historien med den saudiska vapenfabriken kännetecknats av lögner, undanflykter och rökridåer, precis som vilken agenthistoria som helst. I går var både FOI-chefen och försvarsministern kallade till riksdagen. Efteråt var ledamöterna irriterade eftersom de inte svarat på de frågor som ställdes. Det är inte acceptabelt.

James Bond agerar i en skuggvärld utanför lagar och kontroll.

Det gör inte Sten Tolgfors.

avAnders Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM