Mejla

Daniel Swedin

Pagrotsky vill att du ska sova gott

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Håkan Juholt hävde sig liksom över sitt lilla podium. Det var första maj, det blåste snålt och folk ville väl mest gå hem och dricka kaffe. Men beskedet i Borlänge Folkets park var klart och det var tydligt:

”Vi har tillsatt Leif Pagrotsky för att göra en ordentlig skatteöversyn. Vi kommer tillbaka med en tjock katalog med förslag om hur vi ska forma skattepolitiken för morgondagen. För det lapptäcke som finns i dag är inte överskådligt, inte begripligt. Det är ­ogenomträngligt och har inget­ fokus”.

Folkets applåder.

I Dagens Nyheter i går kom en liten ­inblick i den tjocka katalogen med förslag Juholt sagt att Pagrotsky jobbar fram.

Ex-ministern säger att han till partiets förtroenderåd i helgen inte kommer att lämna några förslag på stora förändringar skattepolitiken. Däremot ser han framför sig hur alkohol- och miljö­skatterna kan höjas.

Argumentet för de uteblivna förslagen är att svenskarna levt med borg­erlig skattepolitik i åtta år vid nästa val och inrättat ­sina liv efter detta.

I sak är det klokt. Vill Socialdemokraterna bli valda ska man nog avstå från att, med Pagrotskys ord, ”lägga några förslag som gör att människor inte sover gott på natten”.

Därmed skulle det kännas lite snopet om den socialdemokratiska översynsgruppen landade i slutsatsen att man ­inte ska göra någonting annat än att ­höja skatten på snaps.

Så revolutionärt och extremt är det ju faktiskt inte att säga att högre välfärds­ambitioner kan innebära högre skatter.

Intervjun med Pagrotsky illustrerar några av de svårigheter Socialdemokraterna har att hantera. Å ena sidan vill man utstråla trovärdighet och lugn, å andra sidan vill man att folk ska känna att partiet står för något annat än regeringen.

Av: 

Daniel Swedin

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Daniel Swedin