Mejla

Eva Franchell

Hatkampanj mot kvinnliga politiker

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

I dagarna har en dekal dykt upp på bilar i Göteborg:

”Stoppa häxskatten.”

De två kvinnliga Göteborgs­politikerna Anneli Hulthén och Kia Andreasson avbildas som häxor med långa vårtiga näsor.

Bilden av häxorna sprids vidare på ­nätet. Den har ingen avsändare, men budskapet är inte svårt att gissa sig till. Dekalen måste vara ett led i kampanjen mot trängselskatt i Göteborg.

Visserligen nämns inte ord som ­”bilar” eller ”trängselskatt” på dekalen. Men det oförställda hatet riktas mot de kvinnliga politiker som deltog i beslutet om trängselskatt.

Göteborgsbeslutet togs i demokratisk ordning av ett enigt fullmäktige bestående av både män och kvinnor. Ändå är det bara kvinnorna som hängs ut.

Häxorna.

Historien upprepar sig. På 00-talet var det Annika Billström som hatades för att hon drev ett försök med trängselskatter i Stockholm. Hon mord­hotades och kunde till slut inte röra sig fritt på gatorna. Ingen Stockholmspolitiker har ­hatats så mycket som Annika Billström. ­Kampanjerna mot henne drevs inte minst från ­redaktionerna i Stockholm.

I dag finns Annika Billström inte kvar i politiken.

Stockholm införde trängselskatt och i dag är en klar majoritet av invånarna nöjda med den. Skatterna behövs för att få ner utsläppen och öka framkomligheten. Intäkterna går till satsningar på kollektivtrafik och faktiskt i flera fall till nya vägprojekt.

Men det är uppenbarligen långt ­mellan Stockholm och Göteborg. Nu upprepas trängselkaoset på väst­kusten och det med samma kvinnohat och aggressiva kampanjer i media.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Eva Franchell