Mejla

Anders Lindberg

M inte pålitliga om aborträtten

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Varför skriver M under högerkristna motioner mot abort?

I Sverige säger både moderater och kristdemokrater att de står bakom nuvarande lagstiftning om abort.

Samtidigt har de lagt en motion i Europarådets parlamentariska församling tillsammans med högerkristna abortmotståndare.

På ytan handlar motionen om diskriminering av funktionshindrade. Men redan i andra stycket övergår ämnet till hur den "eugeniska ideologin" eliminerar 90 procent av foster med Downs syndrom.

"Eugenisk ideologi", alltså rashygien, är genomgående den term som används för aborträtten i motionen som avslutas med att medlemsstaterna bättre måste värna "rätten till liv", alltså inskränka fosterdiagnostik och fri abort.

Motionen lades fram av den italienska parlamentarikern Luca Volonte tillsammans med bland andra Marietta de-Pourbaix Lundin (M) och Mikael Oscarsson (KD) från Sverige.

Luca Volonte är inte vem som helst. Han kommer från ett litet kristdemokratiskt parti i Italien men är gruppledare för hela den konservativa gruppen i Europarådets parlamentariska församling där även moderater och kristdemokrater ingår. Andra ledamöter kallar honom som påvens förlängda arm. Hans personliga motto är "Kristna värden för evigt" och han har bland annat skrivit en bok där han försvarar påven Benedictus XVI. I boken tar han strid mot de som kritiserar Vatikanen och anklagar dem bland annat för att försöka censurera påven.

Varför Moderaterna nätverkar med högerkristna abortmotståndare är svårt att förstå utifrån partiets offentliga profil. Förvisso röstade Moderaterna emot när fri abort infördes i Sverige 1974, men nästan 40 år senare borde kvinnors rättigheter vara etablerade även där.

Marietta de-Pourbaix Lundin är ingen praktikant utan gruppledare för de svenska parlamentarikerna och den ledande moderaten i församlingen. Partiet säger alltså en sak i Sverige men gör något helt annat i Europa.

Den här typen av motioner handlar i första hand om opinionsbildning. Diskussioner och beslut i den parlamentariska församlingen är inte bindande men eftersom nästan 50 stater är medlemmar i Europarådet har de stor betydelse. Det är också därför abortmotståndarna lägger så mycket tid och kraft just där.

Den här gången gick abortmotståndarna dock för långt. Motionen väckte ramaskri och stoppades efter att 90 parlamentariker från i huvudsak Socialdemokraterna, Liberalerna och Vänstergruppen skrev till den parlamentariska församlingens styrelse och krävde att den inte skulle behandlas.

Moderaterna kommer även i fortsättningen att företrädas av Marietta de-Pourbaix Lundin i dessa frågor.

Så var det med den trovärdigheten.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Lindberg