Mejla

Anders Lindberg

Judehatare i Europas mitt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Ungern håller på att bli en auktoritär stat. Hat mot judar och romer är vardag.

På marsch igen Jobbik är Ungerns tredje största parti. De använder symboler hämtade från Pilkorsrörelsen, de Ungerska nazister som deltog i förintelsen av bland andra judar och romer under andra världskriget.
På marsch igen Jobbik är Ungerns tredje största parti. De använder symboler hämtade från Pilkorsrörelsen, de Ungerska nazister som deltog i förintelsen av bland andra judar och romer under andra världskriget.

I dag avslutar Judiska världskongressen sitt årliga konvent i Budapest. Vanligen håller de sina möten i Jerusalem men valde i år Ungern för att uppmärksamma bland annat frammarschen för nynazistiska partier.

Europas historia gjorde sig påmind i går när tysk polis grep Hans Lipschis, 93 år, i hans hem i tyska Stuttgart. Mellan 1941 och 1945 tjänstgjorde Lipschis i SS Totenkopf Sturmbann, alltså "dödskalleförbandet" i dödslägret Auschwitz-Birkenau. Han står på fjärde plats på Simon Wiesenthal Centers lista över de mest eftersökta nazistiska förbrytarna.

Ungerska judar till Auschwitz

I maj 1944 påbörjade deportationen av judar från Ungern till Auschwitz. På bara åtta veckor skickades 437 000 judar till förintelselägret. En av dem som arbetade där var då alltså Hans Lipschis.

Folkmordet på de ungerska judarna skedde med benäget bistånd från de ungerska nazisterna, den så kallade Pilkorsrörelsen. I helgen demonstrerade deras efterföljare i partiet Jobbik mot den Judiska världskongressens konvent.

Jobbiks paroll var "hedra bolsjevismens och sionismens offer". Tidigare hade Jobbik en paramilitär organisation kopplad till partiet, Magyar Garda - Ungerska gardet - som bland annat trakasserade romska byar.

Magyar Garda är i dag förbjudet men har fått ett antal mindre efterföljare. Jobbik har lånat symboler, flaggor och uniformer direkt från Pilkorsrörelsen.

SD:s favoritland

Sverigedemokraternas avsatte riksdagsledamot Erik Almqvist utvandrade nyligen till Ungern. Hans motivering var:

"Kort uttryckt kan man säga att frihetlig socialkonservatism och nationalism är norm i Ungern och den svenska fåran av genus och mångkulturalism får man leta efter sympati för".

Jo, genus och mångkulturalism var inget som stod på Jobbiks plakat i lördags. Almqvist är inte ensam inom Sverigedemokraterna om att se Ungern som en förebild.

Det är bra att Judiska världskongressen uppmärksammar det som händer i Ungern. Landet håller på att utvecklas till en auktoritär stat där judar och romer utses till syndabockar. Europa har stått vid detta vägskäl förut, vi vet vart vägen leder.

Ta utvecklingen på allvar

EU måste ta dessa signaler på allvar. Ungern leds av premiärministern Viktor Orban och hans parti Fidesz som konsekvent drivit politiken i nationalistisk riktning. Att döma av retoriken försöker de inför nästa val locka väljare från Jobbik. Fidesz är en respekterad medlem i samma Europeiska partigrupp som de svenska Moderaterna.

I höstas lyssnade jag på en företrädare för Fidesz som rakt ut sa att så länge den europeiska högern står bakom dem så ser de inga problem med att fortsätta. All kritik avfärdas som vänsterpropaganda. Oavsett om det handlar om en alltför lam inställning till judehat, att Ungern inskränker pressfriheten eller att landet politiserar rättsväsendet.

M borde ta avstånd

Sanningen är tyvärr enkel. Så länge den demokratiska högern inte tar tydligt avstånd från utvecklingen i Ungern och det parti, Fidesz, som leder den kommer det troligen bara att bli värre.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Lindberg