Mejla

Anders Lindberg

C snart bara ett parti av byfånar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Förslaget till nytt partiprogram är helt verklighetsfrämmande.

Centerpartiet faller fritt i opinionen. Det börjar bli allt mer osäkert om de kommer klara riksdagsspärren på fyra procent.
Centerpartiet faller fritt i opinionen. Det börjar bli allt mer osäkert om de kommer klara riksdagsspärren på fyra procent.

I dag presenterade Centern ett förslag till nytt partiprogram. Det är utarbetat av en arbetsgrupp och kommer att behandlas av både partiets styrelse och stämma.

Programmet är välskrivet, engagerande och försöker vara ideologiskt renlärigt. Centerpartiet kallar sig liberalt men frågan är om inte libertarianskt vore en bättre beteckning.

Ett exempel är familjepolitiken:

"Politiken bör varken avgöra hur många människor man får leva tillsammans med, gifta sig med eller vem som ska ärva ens tillgångar."

Konkret vill man alltså införa månggifte och ta bort den laglott som gör att barn har rätt att ärva hälften av sina föräldrars egendom.

Centerpartiet öppnar även för att ta bort skolplikten, avskaffa anställningsskyddet, införa fri invandring och för att Sverige och EU ska styras federalt. Som USA.

"Först när kommissionen hämtar sitt förtroende hos de folkvalda i parlamentet och kommissionens ordförande väljs av EU:s medborgare i direkta val kan EU-samarbetet vinna legitimitet som ett demokratiskt samarbete mellan Europas folk."

Programmet är också fyllt av utsagor som att: "Säkerhetspolitiken har genom åren handlat alldeles för mycket om krig och alldeles för lite om fred."

Okej, fred är ju bra. Men texterna har ingen koppling till den politik Centerpartiet faktiskt för i regeringsställning.

Stycket om "Integritet" visar på problemet: "Personlig frihet och demokratiska rättigheter är viktigare än nationella intressen. Därför motsätter sig i grunden Centerpartiet övervakning av medborgare."

Så skriver alltså ett parti som infört FRA-lagen och sedan dess utökat möjligheten till signalspaning även för fler myndigheter.

Programmet rör sig i en politisk idévärld där skatt i grunden är stöld och staten existerar eftersom medborgarna avstått makt i utbyte mot beskydd.

En gång i tiden inskränkte sig Centerpartiets ideologi till vilken gata som skulle lagas eller hur man skulle få högre subventioner för mjölken. Nu har det slagit över åt andra hållet.

Förslaget till partiprogram är politisk teori på hög nivå, de stora filosoferna talar mellan raderna, men som praktisk politik är det helt verklighetsfrämmande.

Går man till de politiska ungdomsförbunden hittar man ofta liknande program, välskrivna, engagerande och ideologiskt renläriga.

Sen växer ungdomsklubbisterna upp och lär sig att politiken faktiskt inte fungerar som i studiecirklarna från ABF eller Medborgarskolan.

Utom i Centerpartiet, där blir de partiordförande.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN