ÅSIKT

Katalonien utmaningar finns kvar i morgon

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Robin Lorentz-Allard / AFTONBLADET / 85392
LEDARE

I dag har katalanerna gått till valurnorna, igen. Men till skillnad från den första oktober är frågan inte självständighet för regionen. I alla fall inte officiellt.

Ändå är naturligtvis Kataloniens förhållande till Spanien huvudfråga också i dagens regionalval. Katalanerna måste välja ett nytt parlament eftersom regeringen i Madrid upplöste det gamla efter folkomröstningen den första oktober.

Det har varit en ovanlig valrörelse.

Valrörelse från fängelset

Delar av den har bedrivits från fängelseceller. Där sitter bland andra ledaren för det republikanska vänsterpartiet ECR, den tidigare vice premiärministern Junqueras.

En annan del av valrörelsen har genomförts i Bryssel dit den tidigare premiärministern och ledaren för partiet JxCat Puigdemont flytt undan den spanska polisen. Den 7 december genomförde en demonstration med nästan 50 000 deltagare till stöd för den avsatta katalanska regionregeringen i den belgiska huvudstaden.

Den olagligförklarade folkomröstningen för snart tre månader präglar alltså dagens val. Polisvåldet då och fängslandet av folkvalda ledare efteråt har knappast bidragit till att minska konflikten mellan den del av befolkningen som önskar självständighet och de övriga.

Pekar på dött lopp

Och precis som i oktober är den katalanska väljarkåren delad mitt i tu. Opinionsundersökningarna pekar på i det närmaste dött lopp mellan Junqueras ECR och partiet Ciudadanos som motsätter sig självständighet.

Hur valet än går lär svåra regeringsförhandlingar vänta i Barcelona.

Och hur siffrorna än ser ut kommer motsättningen mellan självständighetsanhängare och motståndare att finnas kvar. Om något har klyftorna blivit djupare.

Förvärrat krisen

En del av ansvaret bär den tidigare regionala regeringen som med sin otålighet och sitt oskickliga agerande nog fördjupat krisen.

Den tyngsta skulden måste dock läggas på Madrid och den spanska premiärministern Rajoy. Separatism är inte lösningen på Europas regionala konflikter. Men det kan aldrig polisattacker mot vallokaler eller fängslande av folkvalda ledare vara heller.

När rösterna är räknade finns alla utmaningar kvar, för politikerna i Katalonien, i Spanien – och i Europa.

ARTIKELN HANDLAR OM

Katalonien

Spanien