ÅSIKT

Enklare skattesystem med slopade skatter

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

”Det är häftigt att betala skatt”, sade Mona Sahlin en gång när det begav sig. Och visst, men det är krångligt också.

Nu vill Skatteverket att det ska bli både enklare och rimligare för alla, medborgare, arbetsgivare och till och med staten att betala och administrera alla skatter. Framför allt ska det bli mindre fusk och svartarbete,

lättare att göra rätt för sig och att upptäcka fusk. Småtjänster inom familjen, vänner och grannar emellan ska bli skattebefriade liksom betalningar från privatpersoner upp till 3?000 kronor om Skatteverket får som det vill. Det känns verkligen som en-sunt-förnuftreform vi länge väntat på.

Skattemoralen i Sverige är hög, förbluffande hög brukar utlänningar tycka när de ser våra höga skatter. Men skattemoralen har börjat svikta, toleransen för svartjobb växer. Inte alltid så konstigt. Ett skattesystem måste upplevas som rimligt och rättvist om det ska vinna legitimitet hos folk.

Att betala skatt från första kronan, att barn som tjänar en slant eller att väntjänster ska vara skattepliktiga känns lika orimligt som att beskatta egen bärplockning, bullbak eller att jag hjälper gamla mamma. Detta och annat krångel ska tas bort föreslår Skatteverket i ett batteri av åtgärder.

Även en rad uppgiftsskyldigheter för företag och arbetsgivare som betalar löner över 3?000 kronor kan skrotas om den nya databasen www.skatta.se införs. Dit ska arbetsgivaren bara rapportera utbetald lön och personnummer för mottagaren, sedan sköter Skatteverket resten, beräknar skatt och avgifter, inkasserar och utbetalar per månad. Lätt som en plätt förefaller det jämfört med dagens regelbörda.

För tyngda småföretagare betyder förslagen stora förenklingar och besparingar. Det handlar inte främst om pengar utan om att spara tid och krångel och kanske inte så sällan oro för att göra fel.

Skatteverket vill också se en databas för myndigheterna där de lämnar uppgifter om utbetalda bidrag, www.utbetala.se. Registren ska kunna samköras och kollen att ingen fuskar, får lön och bidrag samtidigt, enkelt skötas. Några kanske hesiterar för centrala jättedatasystem som ser allt vi gör men ökad öppenhet och insyn skulle utan tvekan motverka fusk, svartarbete, minska godtycke och öka rättstryggheten.

Framför allt tror jag att skattemoralen och viljan att betala skatt på ”riktiga” löner och inkomster skulle öka om vi kände att skatteplikten inte gjorde intrång i familjelivet och vänkretsen. Det är lätt att tycka att Skatteverket silar mygg och sväljer elefanter när de stora skatteplanerarna och fuskarna nolltaxerar medan familjens bostadsbidrag kan ryka för ett extraknäck eller barnens sommarjobb. Också Skatteverket skulle spara mycket arbete.

Generellt lägre skatter och sänkt skattetryck leder inte till att folk blir ärligare eller mer förtjusta i att betala skatt, det visar vår omvärld. Det är vad man får för skatterna som räknas. Men Skatteverket har lyssnat på folkets krav på sunt förnuft i skattepolitiken. Man kan hoppas att politikerna lyssnar på Skatteverket.

Lena Askling

ARTIKELN HANDLAR OM