Tänk er en varg i Stockholm city

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

För en månad sedan sköts vargen. Det var en hona som förirrat sig ner till Roslagen. Jag hoppades in i det sista att hon skulle hinna ända in till Stockholm city.

Men hon fälldes redan i Riala efter en halvtimmes jakt. Det hade annars varit något med en varg smygandes längs Sveavägen, över broarna till Södermalm. Kan ni tänka er paniken i Tanto-lunden?

Vargen är ett mytomspunnet djur. Under medeltiden avbildades häxan ridandes på en varg, på själva djävulen. Varulven var en man som förvandlades till varg. Kampen mellan det onda och det goda förkroppsligades. Selma Lagerlöf skriver om hur Gösta Berling och grevinnan Dohna jagas av en vargflock efter kälken.

Jag vet inte vilket behov det tillfredsställer hos oss, men vi har ett behov av att hitta syndabockar. Vargen är vår bild av ondskan. Under några år arbetade jag med miljöpolitik, så jag vet. Det finns ingenting som väcker sådana känslor som frågan om vargjakt.

Jag förstår att miljöminister Andreas Carlgren har problem nu, när han ska sätta ner foten i frågan.

Vargen är inte ond, den rör inte människor, men den äter tamboskap. Den jagar får, renar och den hugger jakthundar. Under de senare seklerna har vargen jagats därför att den helt enkelt hotat boskapen. Den fridlystes 1965, men det var nästan för sent för då var vargen i princip utrotad. Beståndet räddades av några finska vargar som tog sig över till Sverige och i dag har vi ett fast bestånd i Mellansverige.

Det handlar om drygt 200 vargar. Just 200 vargar var regeringens etappmål för vargbeståndet. Anledningen till att Andreas Carlgren känner att han nu måste bestämma sig.

Å ena sidan måste han skydda vargstammen, det handlar fortfarande om en svag och inavlad grupp vargar.

Å andra sidan måste han tillfredsställa sina väljare i Mellansverige. Han är ju centerpartist och måste hålla sig väl med både bönder och jägare. Ja, och med kungen, som så gärna vill jaga varg.

Vad Andreas Carlgren än gör blir han osams med någon grupp, miljövännerna eller jägarna.

Alltså skickar han frågan till en utredning. Naturvårdsverket får i uppdrag att utreda möjligheterna till en försiktig jakt. Men för att inte hota beståndet vill Andreas Carlgren samtidigt utreda möjligheterna att plantera in nya vargar. Han går försiktigt fram och säger att han vill att landsbygdsbefolkningen ska kunna känna sig trygg både för egen del som för sina tamdjurs skull.

Trygga för egen del? Andreas Carlgren tror väl ändå inte på de gamla myterna. Vargen har aldrig varit ett hot för människan. Det är precis tvärtom så, att det är människan som hotar vargen. Det är Jägareförbundets röststarka grupp med

nästan 200 000 medlemmar mot 200 inavlade vargar. Låt vargstammen växa till sig i lugn och ro. Jag menar allvar, jag skulle faktiskt bli lycklig om en enda varg hann ända in till city.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN