Mejla

Helle Klein

Ta tillbaka Palmes mellanösternpolitik

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Journalisten David Rose skriver i den amerikanska tidskriften Vanity Fair om hur Bushadministrationen försökte få den palestinska Fatah-rörelsen att kuppa bort den demokratiskt valda Hamas-ledningen för Gaza och Västbanken.

USA:s plan var att sätta igång ett inbördeskrig i Gaza mellan Fatah-anhängare och Hamas-anhängare och med militära medel stötta de korrupta delarna av Fatah så att de kunde överta det palestinska styret.

Detta misslyckades. Istället ledde det till ett totalt maktövertagande av Hamas i Gaza.

När jag intervjuade Hamas-ledarna 2006 efter det demokratiska palestinska valet talade de mycket om den korrupte Muhammad Dahlan, Arafats och sen Abbas närmaste man, chef för de palestinska säkerhetsstyrkorna. Hamasledarna menade att Dahlan var köpt av USA/Israel och var ute efter att omintetgöra valresultatet som givit Hamas den politiska makten.

Jag såg det mest som vilda konspirationsteorier. Det gick mycket rykten. Det var uppenbart att Fatah gjorde allt för att obstruera valresultatet och de fick tyvärr västvärldens stöd. Men att det var ett så nära samarbete mellan Bushregeringen och Dahlan kunde jag inte riktigt tro.

Nu är det just detta som Vanity Fair avslöjar. David Rose har kommit över hemliga dokument inifrån Bushadministrationen som bekräftar storyn. Presidenten och hans utrikesminister Condoleeza Rice försökte initiera en statskupp i Palestina.

Resultatet ser vi i dag: palestinierna har en försvagad president som ligger i fejd med den palestinska regeringen i Gaza.

Fraktionsstriderna inom det palestinska samhället pågår och extremisterna vinner terräng, alltmedan den israeliska ockupationsmakten bygger nya bosättningar och drar upp sin folkrättsvidriga mur på palestinsk mark.?

Drömmen om en rättvis fred känns mer avlägsen än någonsin. Ändå är det just denna dröm vi måste hålla vid liv.?

”Slutar man att tro på freden så kränker man människor i flyktinglägren och alla de som lider varje dag”, säger Faraj Abu-Iseifan till den socialdemokratiska partitidningen Aktuellt i Politiken, AiP.

Faraj, vars familj kommer från palestinska staden Hebron, är mellanösternhandläggare på Olof Palmes internationella center. Tillsammans med generalsekreteraren Viola Furubjelke leder han ett spännande arbete för fred och försoning i Palestina.

Nyligen arrangerade Palmecentret tillsammans med ”University Teachers Society” en konferens i Gaza. Temat var palestinsk enighet och representanter från både Fatah och Hamas liksom Islamiska jihad, PLFP och DLFP deltog.

”Det finns ingen lösning på den palestinska frågan i isolering eller interna stridigheter. Lösningen måste finnas i dialog”, sa Viola Furubjelke i sitt inledningstal på konferensen enligt ett referat i AiP.

Palmecentret har en lång tradition av arbete med Israel/Palestinafrågan. Under Göran Perssons omläggning av den socialdemokratiska mellanösternpolitiken var det centret som upprätthöll linjen från Olof Palme/Sten Andersson och sedermera Anna Lindh.

Pierre Schori visar i sin bok ”Draksåddens år” hur förödande Göran Perssons utrikespolitik var. Förhoppningsvis ser vi i den sahlinska ledningen ett återupprättande av Palme/Lindh-linjen. Att AiP skriver om Palmecentrets angelägna verksamhet i Gaza tyder på det.

Det känns hoppfullt.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN