”Ni bollar med människor”

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

1 av 2 | Foto: Foto: BJÖRN LINDAHL, LOTTE FERNVALL
SKAPAR ”BROAR” Cristina Husmark Pehrsson och Sven-Otto Littorin hävdar att de ”bygger broar mellan sjukförsäkringen och arbetsmarknadspolitiken”. I klartext: 50 000 långtidssjuka svenskar hamnar hos Arbetsförmedlingen i stället.

LEDARE

I går kom då till sist beskedet till de 50 000 svenskar som under nästa år kommer att förlora sin tillfälliga sjukersättning eller sin sjukpenning. Efter mer än ett år av ovisshet och oro, och efter nödrop från myndigheter som inte haft några svar skulle allt klarna.

Det var i alla fall vad socialförsäkringsminister Husmark Pehrsson och arbetsmarknadsminister Littorin vill få oss att tro. ”Nu kan vi redogöra för regeringens insatser”, skrev de i Svenska Dagbladet.

Så vad var det då för besked de båda ministrarna kunde lämna? Med regeringens ord gäller det att ”skapa broar mellan sjukförsäkringen och arbetsmarknadspolitiken”.

Regeringen talar något om arbetsgivarens ansvar och om anpassning av arbetsplatserna. En och annan ska även i fortsättningen få vara långtidssjukskriven, till exempel så länge man ligger på sjukhus.

I huvudsak handlar förslagen dock om att den som inte längre har rätt till sjukersättning ska flyttas över till arbetsförmedlingen. Här står, som ministrarna uttrycker det, ”alla arbetsförmedlingens insatser till buds”.

I klartext, 50 000 svenskar som i dag är långtidssjuka ska ställa sig i den växande kön av arbetslösa. Och om det inte skulle fungera – och det kommer det naturligtvis inte att göra – blir det jobb och utvecklingsgarantin, eller möjligen ett arbete med lönebidrag.

Vad det betyder i praktiken har Aftonbladets rapportering från ”det nya tuffa Sverige” gång på gång visat.

Kanske inte ett besked som gör de långtidssjuka trygga.

På en punkt har ministrarna varit kreativa. De inför en speciell snabbväg in i arbetslöshetsförsäkringen för dem som nu kastas ut ur sjukförsäkringen. På tre månader, mot normalt tolv, kommer den som är långtidssjuk att kunna kvalificera sig för ersättning.

A-kassorna – och deras medlemmar – får med andra ord ta över kostnader för ohälsan från sjukförsäkringen. Det kommer att förstärka klyftorna i försäkringssystemet. Redan i dag betalar en restauranganställd över 400 kronor för sin arbetslöshetsförsäkring, medan en akademiker kommer undan med en hundralapp.

Littorin och Husmark Pehrsson har fått hård och välförtjänt kritik för bristen på besked om förändringarna i sjukförsäkringen. Den kritiken lär inte tystna efter gårdagens debattartikel.

Att flytta människor och deras problem mellan myndigheter och system kommer inte att skapa nya jobb .

Och det kommer inte att göra att fler – med Sven-Otto Littorins ord – känner sig ”behövda och delaktiga”.

IP

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.