Ledare

Framtidshopp?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Frågan är hur Rosengård ska kunna hämta sig efter polisernas beskrivning av dess invånare

Sveriges största förort behöver trygghet för alla. Unga som kan lita på samhället startar inga kravaller.
Sveriges största förort behöver trygghet för alla. Unga som kan lita på samhället startar inga kravaller.

7 februari 2009. I går eftermiddag beslutade åklagaren att lägga ner förundersökningen mot de tre poliser som uttalade sig rasistiskt under upploppen i Rosengård i december.

Frågan är hur Rosengård ska kunna hämta sig efter polisernas beskrivning av dess invånare:

”Den lille apajäveln.”

”Blattajävlar.”

Filmen med de orden spelades in i polisbussen. Nu ligger den över hela nätet. Den visar en mörk decemberkväll, bussen är på väg in i kravallerna vid Ramels väg i Rosengård. De adrenalinstinna poliserna samlar mod:

”Ja, han ska få duktigt med stryk.”

Avslöjas som rasister

Filmen skulle vara bevismaterial mot en 21-åring som i veckan stod åtalad för våldsamt upplopp. Nu har den vänts mot polisen. Nu är det poliserna i bussen som avslöjas som simpla rasister med ett sällsynt ovårdat språk.

Så mycket för polisens 4,2 miljoner kronor dyra värdegrundsarbete. I förra veckan avslutades den utbildningen sedan 20 000 poliser fått lära sig att alla människor har lika värde. Uppenbarligen var det några som inte lyssnade.

Filmen lockar fram fler vittnesmål. Unga Rosengårdsbor berättar att de ofta blir stoppade, misstänkliggjorda och trakasserade. Klart oroad blir man när man klickar sig vidare på Youtube. I Rosengård är det många som dokumenterar vardagen med mobilkameran.

I en scen viftar två poliser med dragna vapen mot en folkgrupp mitt på ljusa dagen.

Andra filmklipp visar på de brinnande kravallerna. Den orättfärdiga fighten mot polisen. Mot myndigheterna. Hatet dokumenteras och drar till sig ligister från helt andra delar av Malmö.

Och så det senaste filmklippet på ren skånska. Blattajävlar.

96 procent utländsk bakgrund

Närpolisen har jobbat hårt för en dialog med invånarna i Rosengård. Det här är Sveriges största förort med 22 000 invånare, utredd, analyserad och så ofta distanserad från det övriga samhället. Rosengård är uppdelat i mindre stadsdelar med vackra namn som Kryddgården, Örtagården och Herrgården. Upploppen i december var koncentrerade till Ramels väg i Herrgården. Här har 96 procent av invånarna utländsk bakgrund. 15 procent av den vuxna befolkningen har ett arbete att gå till.

Motsättningarna börjar på gatan

58 procent av de som bor i Herrgården är under 25 år. Trångboddheten driver ut de unga på gatorna där motsättningarna börjar. Kravallerna i december lugnade sig sedan den vuxna befolkningen gick ut på gatorna. Islamiska föreningar, polis och räddningstjänst har arbetat hårt för att återupprätta de ungas förtroende för samhället.

Nu får de representanterna för samhället ta nya tag för att förklara den nedlagda förundersökningen mot de tre poliserna.

De unga måste kunna lita på samhället. De som känner delaktighet startar inga kravaller. Trygghet för alla i Rosengård stavas därför utbildning, jobb och bättre bostäder.

EF

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!