ÅSIKT

Busch Thors tal är hämtat från Twitter

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Ebba Busch Thor höll ett tal i dag som påminde om en twitter
LEDARE

Ebba Busch Thor levererade kanske ett av de mesta reaktionära talen som någonsin hörts från Almedalsscenen. Kristdemokraterna tar därmed ett tydligt steg till höger om Moderaterna. Glöm snälla kyrkotanter som hjälper flyktingar. Nej, med den här KD-ledaren får man ett hårt och kallt kulturkrig. Busch Thor använde begrepp som "vår civilisation" och värden som "västerlandet är byggt på".

När hon talade om utmaningen med integrationen nämnde hon särskilt flyktingar från Somalia, Afghanistan och Syrien. Ett tydligt bildspråk som ska få oss att tänka väst mot öst.

Flyktingar mot trygghet

Visst, Busch Thor vill att Sverige ska hjälpa människor som flyr från Syrien. Hon drog några snyfthistorier om hur synd det är om människorna som flyr. Därefter lanserade hon förslaget om tillfälliga uppehållstillstånd i förhoppningen att det skulle kunna leda till att färre flyktingar kommer till Sverige.
Ebba Busch Thor ställde också flyktingar mot arbetare och trygghet.

Genom att försämra lagen om anställningsskydd försöker KD hävda att jobben ska bli fler och integration bättre. Frågan är bara hur Busch Thor tänker sig att det ska bli fler jobb av att det blir lättare att sparka folk? Hur ska fördubblingen av undantagen i lagen om anställningsskydd ge fler jobb?   

Det är ett högst oklart budskap, framfört med en billig och obehaglig retorik.

Obskyra begrepp från USA

Den som skrivit Busch Thors tal har uppenbart hämtat sitt material från de senaste veckornas twitterkonflikter. KD-ledaren pratade om identitetspolitik och obskyra amerikanska vänsterbegrepp som "trigger warnings", KD:s äldre kärnväljare kan inte ha begripit mycket.

Det kan inte vara lätt att vara kristdemokrat idag. Väljarna vet inte vad syftet med partiet är. KD verkar knappt veta det själva heller.

Kanske har Ebba Busch Thor resonerat ungefär så här: det är bättre att folk är arga och pratar om oss än att vi inte syns alls.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

avSomar Al Naher

ARTIKELN HANDLAR OM