Mejla

Ingvar Persson

Kvällens debatt kan avgöra valet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN

LEDARE

Borås är den kommun där valresultatet de senaste valen varit mest likt riksvalet. Under valåret 2018 har ledarsidan återvänt till staden för att följa valrörelsens vardag.


Kvällens TV-debatt mellan Stefan Löfven och Ulf Kristersson inleder den sista veckan av en lång och intensiv valrörelse. Drygt sju miljoner väljare måste nu få svar på några avgörande frågor.

I Borås pryds lokalbussarna av jättelika bilder av Annie Lööf. På busstorget delar Hanne Jenssen tillsammans med Aniki Amneskog och Sara Andersson ut socialdemokratiskt valmaterial. Materialet ligger i små papperspåsar med den knallröda rosen på.

Många resenärer på väg till jobbet tar snällt emot materialet. Andra vägrar blankt. Det går liksom inte att ta miste på att valrörelsen är på väg in i slutspurten.
På Stora torget står partiernas valstugor uppställda. Det är full fart.

Skolungdomar, invandrare och en förbittrad man som inte vill subventionera elbilar trängs bland politiker, flaggor och alla kampanjknappar.

På lite avstånd kan en valrörelse likna ett tivoli, men de politiska samtalen är på allvar. Det finns ett behov av att diskutera samhällsutvecklingen och möta politikerna på riktigt.

– Människor är verkligen intresserade, säger det moderata kommunalrådet Annette Carlsson.

Enligt socialdemokraten Sara Andersson på busstorget har många känslan av att vi står inför ett ödesval. På kvällen ska hon knacka dörr.

Om mindre än en vecka kommer valrörelsen att vara avslutad, och i kväll möts de två statsministerkandidaterna i TV-rutan för att svara på frågorna om framtiden.

Valet handlar nämligen om Stefan Löfven eller Ulf Kristersson ska få uppdraget att bilda regering. Något verkligt alternativ finns inte. Jimmie Åkesson kan inte få stöd för att bli statsminister, inte Annie Lööf heller.

I kväll måste Löfven och Kristersson svara på frågor om välfärden. Det måste berätta vad de tänker göra år köerna i vården, resultaten i skolan och kvaliteten i äldreomsorgen.

Välfärd är de mest utsattas rätt till assistans, men också trygghetssystem som sjukförsäkringen, a-kassan och föräldraförsäkringen. Och - faktiskt - att det finns poliser som bekämpar brott. I alla de där frågorna måste väljarna få svar.

Är det rimligt att välfärden kan bevaras även om skatterna sänks dramatiskt?

Löfven och Kristersson måste också svara på vad de ska göra för att stoppa klimatförändringen, vår tids stora ödesfråga. Hur ska vardagen göras hållbar? Kan flyget fortsätta att vara ett skattefrälse?

Som väljare måste vi ta ställning till vilket Sverige vi vill ha, men också vilka vi vill ska styra Sverige. Och vem vi inte vill styras av.

Det är precis det kvällens TV-debatt handlar om. I kväll måste Ulf Kristersson svara på hur långt han tänker gå för att bli statsminister. Och vilket inflytande det kommer att ge Jimmie Åkesson.

Det är en knapp vecka kvar av valrörelsen. Det gäller att ta vara på tiden och verkligen prata om vilket Sverige vi vill ha.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Vi vill inte ha systemskiften

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Som Borås röstar

Valet i Sverige

Ulf Kristersson

Stefan Löfven

Annie Lööf