Mejla

Susanna Kierkegaard

Åkesson är ingen filosof

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Tänker så det knakar?
Tänker så det knakar?

LEDARE

Jimmie Åkesson gör bort sig när han djupdyker ned i hobbyfilosofin. I Ekots utfrågning i går kom Sverigedemokraternas partiledare in på mänsklighetens natur.

En mystisk essens

Programledarna hade reagerat på en mening i SD:s principprogram. Där står att "det finns (...) en nedärvd essens hos varje människa som man inte kan undertrycka i hur hög utsträckning som helst utan att det får konsekvenser".

När Jimmie Åkesson konfronteras har han svårt att förklara vad den nedärvda essensen skulle vara. Han trasslar snabbt in sig i resonemang om vad som gör någon till man eller kvinna.

– Kvinnor och män är inte likadana. Vi ser olika ut på utsidan och insidan. Vi har olika intressen. Kvinnor kan till exempel bli gravida och föda barn. Att försöka göra en kvinna till man kommer förmodligen inte att sluta särskilt väl, säger Åkesson till Sveriges Radio.

Bortkollrade lyssnare

Resonemanget förbryllade Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach.

– Det här med mäns och kvinnors essens det förstår jag bara inte. Man kanske måste vara professor i filosofi för att förstå det, sa Furtenbach i P1 efteråt.

Den nya rasen

Många nationalistiska rörelser har hakat på och förvrängt den filosofiska idén om essens för att försöka bevisa att folk av annat ursprung är mindre mänskliga. Då pratade de om ras - nu är det "nedärvd essens".

Under Sverigedemokraternas landsdagar förra året tog Martin Strid (SD) till orda och förklarade att "i ena änden av skalan är man hundra procent fullt ut människa, fullt human, och i andra änden då är man hundra procent muhammedan".

En välkammad man som Jimmie Åkesson skulle självfallet aldrig säga så i radio. Men tanken om att människor med olika bakgrund och arv är olika mycket värda genomsyrar SD:s politik. Åkesson är ingen filosof - han vill bara rättfärdiga att han värderar folk efter deras ursprung och kön.

Av: 

Susanna Kierkegaard

Publisert:

LÄS VIDARE

Åkessons svar: ”Hon ljuger helt skamlöst”

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fredrik Furtenbach

Jimmie Åkesson

Politik

Populism

Jämställdhet

Invandringspolitik

Islamofobi