Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Martin, Martina

Osäkra jobb skapar otrygga människor

Uppdaterad 2016-02-23 | Publicerad 2016-02-21

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I servicesektorn är daglönarna tillbaka på allvar

Handlar om makt Unga kvinnor med otrygga anställningar är klart mest utsatta. Det handlar om arbetare som inte har makt och därför tvingas ta skit.

Blunda och tänk på en svensk arbetare. Vem ser du? Kanske är det en industriarbetare, byggnadsarbetare eller lagerarbetare. En man.

Slår vad om att ni som tänker på en vårdarbetare, butiksarbetare eller restaurangarbetare är i absolut minoritet. Fast egentligen säger man ju inte så om de yrkesgrupperna. Arbetare. Om kvinnorna.

Ojämställda löner

Vi mäter lönegap efter vad en industriarbetare med sin självklara heltidslön tjänar. Men i verkligheten är ofrivillig deltid är ett stort samhällsproblem, inte minst i servicesektorn. För att inte tala om problemet med ojämställda löner. Vi vet att ju större andel kvinnor en sektor innehåller desto lägre är sektorns medellön.

Vi måste bryta en föråldrad och snedvriden bild av svensk arbetarklass. En kvinna som arbetar i servicesektorn är en svensk arbetare 2016. Och svenska arbetare har stora problem med otrygga anställningar.

I dagarna kom fackförbundet Kommunal med en rapport om att de tidsbegränsade anställningarna fortsätter att öka inom vård och omsorg. En av fyra undersköterskor, personliga assistenter och vårdbiträden är tidsbegränsat anställda. Allmän visstid utgör 84 procent av ökningen. Det är den otryggaste av alla tidsbegränsade anställningarna.

Daglönare tillbaka

Från hela servicesektorn rapporteras att daglöneriet är tillbaka på allvar. De otrygga anställningarna blir allt otryggare. Det handlar om en ständig ovisshet om jobbet ska finnas kvar nästa vecka, månad eller dag. En ständig press att vara tillgänglig, att ta nästa påhugg. Ovissheten lämnar människor maktlösa. LO lyfter i senaste jämställdhetsbarometern upp kopplingen mellan otrygga jobb och sexuella trakasserier. Unga kvinnor med otrygga anställningar är klart mest utsatta. Det handlar om arbetare som inte har makt och därför tvingas ta skit.

När högerregeringen 2007 införde anställningsformen allmän visstid innebar det att arbetsgivare inte behöver visa skäl för att anställa tidsbegränsat eller ens motivera varför. Sett över hela arbetsmarknaden börjar normen för vad som är en normal anställning rubbas. I dag är exempelvis en majoritet av alla unga anställda, i samtliga branscher, tidsbegränsat anställda. Det drabbar i slutändan alla löntagare.

Makt

Sverige har sedan 90-talskrisen historiskt hög arbetslöshet samtidigt som anställningarna blivit allt otryggare. Det finns inget stöd för att otrygga jobb skulle sänka arbetslösheten. Det handlar om makt. Makt som i och med allt ökande otrygghet har flyttats från arbetare till arbetsgivare. En maktlöshet som påverkar människors hela liv.

Människor med permanenta jobb ska ha trygga anställningar. Sverige skulle stanna om de otryggt anställda arbetarna i servicesektorn skulle gå hem. Kvinnorna. Tiden är inne för att avskaffa allmän visstidsanställning.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Daniel Söderberg Talebi