ÅSIKT

Kreti och pleti ska inte bygga

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Köer efter olyckan på Södertäljebron i juni.
LEDARE

Det är inte riktigt klokt. En underleverantör har gjort ett så dåligt arbete på Södertäljebron att det nu måste göras om.

Det var under midsommarhelgen som en olycka inträffade på bron. Trafikverket som ansvarar för reparationen anlitade ett företag som i sin tur anlitade en underleverantör som skulle fixa delar av den trasiga bron.

Riskerar säkerheten

Myndigheten räknade med att E4 skulle fungera som vanligt i augusti. Men eftersom arbetet var så illa skött måste reparationen börja om från början. Det här innebär att det kommer att ta ännu längre tid innan bron kommer att öppnas igen. Kreti och pleti-företaget som har skött arbetet har inte bara riskerat säkerheten för trafikanterna utan orsakat ytterligare förseningar för pendlarna.

Man kan ju undra hur en myndighet hamnar i den här situationen.

Och det är inte första gången. Trafikverket satsar 46 miljoner kronor på att sätta upp stängsel längs järnvägen mellan Småland och Skåne. Men underleverantören som sköter det uppdraget betalar inte ut lön till sina anställda och brister på en rad andra områden. Kontrollen av företaget har helt klart brustit.

”Kommer få ett helvete”

När SVT granskade underleverantörer, genom att besöka gästarbetarnas tillfälliga bostad, agerade chefen ytterst hotfullt mot journalisterna.

– Ni har jävlats så mycket med mig. Nu ska jag göra likadant med er. Ni kommer att få ett helvete, sa han till SVT-reportrarna.

Vårt nuvarande upphandlingssystem innehåller en massa brister som gör det svårt för våra myndigheter att kontrollera alla steg och alla parter.

Men en sak är klar: skattepengar ska inte gå till fifflande företag som inte sköter sitt arbete.

ARTIKELN HANDLAR OM