Mejla

Ingvar Persson

Isolering kan inte skydda mot terror

Extremisternas världsbild hör inte hemma någonstans

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Terrordådet i Christchurch kunde inte ha inträffat längre ifrån Sverige. Nya Zeeland ligger bokstavligt talat på andra sidan jordklotet. Flygresan från Stockholm till Wellington tar drygt ett dygn, enkel resa.

Ändå är scenerna som i går kablades ut över världen från Masjid al-Noor-moskén i Christchurch så obehagligt bekanta. Vi känner igen dem från massakern på Utøya, från konserthallen Bataclan i Paris och från Drottninggatan i Stockholm.

Terroristen slog till mitt under fredagsbönen. Människor som samlats för att praktisera sin tro befann sig plötsligt under attack. På några minuter miste 49 människor livet. Minst lika många skadades.

Australiensisk gärningsman

En av gärningsmännen uppges vara en 28-årig australiensisk medborgare som kallar sig Brenton Tarrant. Precis som Anders Behring Breivik har han skrivit ett manifest där han bland annat hävdar att gårdagens mord på något orimligt sätt skulle vara en vedergällning för det som hände på Drottninggatan i Stockholm för snart två år sedan. Mördaren hyllar dessutom Behring Breivik.

Vid sidan av sorgen över ännu fler förlorade liv måste vi dra två slutsatser efter det som hände i går.

Den första är att terrorister har något grundläggande gemensamt, oavsett vilka deras ideologiska argument är. Mördaren i Christchurch hävdade att han slog tillbaka, bland annat mot Rakhmat Akilov. Ändå är deras världsbild på många sätt den samma. Precis som IS-terroristerna föreställer sig högerextremisterna en värld utan gråzoner, möten eller förändring. De tar sig rätt att terrorisera med målet att skapa en rädsla som gör det moderna mångkulturella samhället omöjligt.

Terroristernas världsbild

Det skulle vara en seger för terroristen, oavsett om han kallar sig Behring Breivik, Akilov eller Brenton Tarrant, och en förlust för alla oss andra.
Premiärminister Jacinda Ardern sa i går att terroristernas världsbild inte hör hemma i Nya Zeeland, eller någonstans i världen.

Det andra vi påminns om är att kampen för det öppna samhället är global. Stängda gränser och långt avstånd ger oss inga garantier mot terror, oavsett under vilken ideologisk vanföreställning den utförs.

Säkerhetspolisen konstaterade i veckan att extremistiska subkulturer fortsätter att växa i Sverige. Det gäller inte minst högerextremismen, det säkerhetspolisen brukar kalla vit makt-miljön. Det är samma politiska träsk som skapade gårdagens massmord.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Svenskkopplingen är en vidrig ursäkt

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Christchurch

Nya Zeeland

Terrorism