Mejla

Ingvar Persson

Socialdemokraterna behöver Kommunal

Vanligt folks röster måste ta mer plats

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Kommunal, LO:s största medlemsförbund, kommer inte längre att skicka några pengar till det socialdemokratiska partiet. Det berättade förbundets ordförande Tobias Baudin i går i en debattartikel i Aftonbladet.

Beskedet har tolkats som ett grundskott mot de traditionella banden mellan Socialdemokraterna och LO. Frågan är om det verkligen stämmer?
I sak handlar Kommunals besked om tre miljoner kronor om året. Mycket pengar naturligtvis, men knappast ett skäl att plocka fram krigsrubrikerna.

En lång historia

Banden mellan fackföreningsrörelsen och Socialdemokraterna går mer än 100 år tillbaka. Från början fungerade till och med Socialdemokraterna som facklig centralorganisation. Det Socialdemokraterna och fackföreningsrörelsen tillsammans har åstadkommit är unikt.

Konfliktfritt har det dock inte varit. För 30 år sedan avskaffades systemet med kollektivanslutning av fackföreningsmedlemmar. Rosornas krig rasade och i början av 1990-talet lämnade den dåvarande ordföranden för Kommunal, Lillemor Arvidsson, den socialdemokratiska partistyrelsen.
Tobias Baudin säger att kontantstödet till ett parti känns "omodernt". I stället vill han att pengarna ska användas i förbundets egen opinionsbildning.

Kommunal behövs i den politiska debatten. Så länge Socialdemokraterna dominerade svensk politik kunde fackföreningsrörelsen påverka genom kontakter med partiet. I dag är läget annorlunda. Det senaste beviset finns i januariavtalet som ju innehåller punkter som är direkt riktade mot löntagarna.

Naturligtvis måste fackliga ledare fortsätta att bilda opinion mot planerna på uppluckring av anställningsskyddet.

Politiken behöver fler röster

Framför allt måste vanliga människors röster ta mer plats i det politiska samtalet. Partierna är inte längre de breda folkrörelser de var för några årtionden sedan. Det gäller också Socialdemokraterna. Fackliga organisationerna behövs i samhällsdebatten. Det gäller inte minst Kommunal.

Tobias Baudin säger bestämt att beslutet om det indragna stödet inte kommer att påverka banden mellan fackföreningsrörelsen och Socialdemokraterna. Vi måste ta honom på ordet. Kommunal är viktigt för Socialdemokraterna. Samtidigt är det beslutet inte bara Baudins.

Framtiden för den facklig-politiska samverkan är nu till stor del det socialdemokratiska partiets ansvar. Gårdagens besked borde inte vara ett tecken på att socialdemokratin och facket ska gå skilda vägar. De uteblivna pengarna är en signal om att Socialdemokraterna behöver bli mer lyhörda för de krav som kommer från medlemmarna i LO-förbundet som Kommunal.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Det är en fråga om trovärdighet

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Välfärd

Tobias Baudin

Kommunal

Socialdemokraterna