Ledare

Regeringen måste tvingas till reträtt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Det som i vardagligt tal kallas utförsäkring heter Rehabiliteringskedja på kanslihussvenska. Det säger något om den milsvida ravin som utgör skiljelinjen i synen på sjukförsäkringen.

Hoten om utförsäkring har visat sig göra människor sjukare, inte friskare. Läkare vittnar nu om försäkringskasse­utlöst depression. Reaktionerna har varit två – dels upprörda röster om att det är absurt att ha sjukregler som gör folk sjukare och på andra sidan skiljelinjen står regeringen. I går berättade en stolt socialförsäkringsminister Ulf Kristersson att de utlovade förbättringarna av den hårt kritiserade sjukförsäkringen kommer att bli små.

Det ligger helt i linje med Fredrik Reinfeldts regeringsförklaring: Sjukförsäkringsreformen är rätt tänkt och ska inte förändras i någon större omfattning.

Det spelar ingen roll hur många gånger man påpekar att de nya sjukförsäkringsreglerna står på rutten grund, det spelar ingen roll hur många ömmande fall man lyfter fram. Regeringen tycker inte att de har byggt på en rutten grund. Ravinen gör att folk angriper problemet från radikalt olika håll.

Den tidigare socialförsäkringsministern Christina Husmark Pehrsson förklarade i ett sällsynt ärligt ögonblick att ”de nya skärpta riktlinjerna för sjukskrivningar ska bidra till att betala regeringens skattesänkningar.”

Är syftet att sänka skatten så är inte grunden rutten, då är den helt perfekt. Försämringen av sjukförsäkringen ger miljarder kronor i överskott varje år, och det kan finansiera skattesänkningar i stor skala.

Med det i åtake blir det inte ett lika stort problem för regeringen att reformen har gett upphov till nya sjukdomar hos folk. Det är en möjligen tråkig bieffekt, men som regeringen ser på saken står det inte i konflikt med syftet. Därför kan regeringen inte övetygas att göra grundläggande förbättringar av sjukförsäkringen – den måste tvingas till det.

Aftonbladet
Björn Fridén

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

Björn Fridén

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Björn Fridén