Fukushima är en svart svan

Publicerad 2011-03-18

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Det var ju hela tiden möjligt. Det var bara – ja, osannolikt.”

förutseendets logik Att bygga kärnkraftverk som kan hantera jordbävningar som redan har hänt hjälper inte mycket. Från det vi inte vet att vi inte vet – därifrån kommer det mesta av betydelse.

Svenskar i Japan ska evakueras meddelade statsminister Fredrik Reinfeldt. Får man inte kontroll över haveriet på kärnkraftverket i Fukushima inom det närmaste dygnet så riskerar man att ”skapa död i årtionden” enligt amerikanska experter. 

Japan är ett av de länder som har satsat mest på säkerhet gällande kärnkraft. Ändå händer det. ”Men hur skulle man kunna räkna med den värsta jordbävningen på 200 år?” protesterar Folkpartiets Carl B Hamilton. ”Farorna överdrivs lätt när krisen är som värst” tycker Dagens Nyheters ledarsida.

Hela tiden möjligt

Hela ditt liv har du bara sett vita svanar. Kan du då veta att alla svanar är vita? Vi är tillbaka på det där med sannolikhet. ”Jag menar före Harrisburg var det ju ytterst osannolikt att det som hände i Harrisburg skulle hända, men så fort det hade hänt blev det plötsligt så hundra­procentigt sannolikt” som Tage Danielsson sa om en annan kärnkraftsolycka.

Vi människor studerar det normala och utesluter det slumpmässiga och det ofattbara. Problemet är att det är det slumpmässiga och det ofattbara som påverkar oss mest. När det väl inträffar. Som den värsta jordbävningen i Japan på 200 år, som blir till en tsunami, som blir till ett kärnkraftshaveri. Inte i en – utan i fyra reaktorer. Det är en ”svart svan”. Begreppet kommer från professor ­Nassim Nicholas Taleb.

Ingen har sett den och ingen har tänkt på den, men när den plötsligt kommer simmande förändrar den det mesta. Plötsligt händer det. Och efteråt finns det alltid någon som säger ”vad var det jag sa”. Det var ju hela tiden möjligt. Det var bara – ja, osannolikt.

Som att terrorister skulle köra flygplan in i World Trade Center. Som att amerikanska huslån skulle välta hela det ­globala ­finansiella systemet. Som att en sökmotor vid namn Google skulle bli en sådan succé. Bara för att Carl B Hamilton inte kan räkna på något betyder det inte att det inte kan inträffa. Tvärtom.

Vi ägnar all vår tid till att försöka förutse vad som kommer att hända, utifrån vad som ­redan har hänt. Men att bygga kärnkraftverk som kan hantera jordbävningar som redan har hänt hjälper inte mycket. Från det vi inte vet att vi inte vet – därifrån kommer det mesta av betydelse. Sådan är den värld vi lever i. Det finns svarta svanar. I Australien. Faktiskt. 

Måste kunna hanteras

Och vi kan aldrig förutse dessa just oförutsägbara händelser, menar Nicholas Taleb. Däremot kan vi bygga ett så robust samhälle som möjligt. ”Ge inte dynamit till barn – även om den kommer med varningstext på förpackningen”.

Kärnkraftverket i Fukushima kunde inte förutse den värsta jordbävningen i Japan på 200 år. Men det här är en bransch som måste hantera mycket längre tidsperspektiv än så. 100?000 år för att vara mer exakt.

Och det är väl det som är ­själva problemet.

Aftonbladet
Katrine Kielos